Diyetisyen Uygun: Tamamen tok veya aç karna yürümeyin

Diyetisyen Sevhan Uygun, "Tamamen aç veya tok karnına yürümeyin. Egzersizin en doğru saati, öğünden bir buçuk saat sonrasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Diyetisyen Uygun: Tamamen tok veya aç karna yürümeyin

Diyetisyen Sevhan Uygun, "Tamamen aç veya tok karnına yürümeyin. Egzersizin en doğru saati, öğünden bir buçuk saat sonrasıdır." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Merinos Enerji Müzesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Diyetisyen Sevhan Uygun, yeme alışkanlığının tamamen psikolojik bir davranış olduğunu söyledi. Bazılarının morali bozulunca iştahı kesilirken, bazılarının ise morali bozulunca ve keyfi yerine gelince iştahı açıldığını belirten Uygun, kilo vermeyi öncelikle kişinin kendisinin istemesi gerektiğini ifade etti. Hergün düzenli olarak tempolu yürüyüşü tavsiye eden Uygun, şunları kaydetti: "Bir insan tempolu yürüyerek yarım saatte 3.5 kilometre gidebilir. Bu kişiden kişiye değişir. Ancak günde 10 bin adım atılması gereken miktardır. Tamamen aç veya tok karnına yürümeyin. İki tip yağ hücresi vardır. Biri sayısal olarak artar, diğeri hacim olarak genişler. Sayısal olarak yağ hücreleri artınca azalmaz. Zayıflayınca söner. O yüzden bir kere kilo atan bünye her zaman kilo almaya müsait hale gelir. Bizler için önemli olan kişinin yağ oranıdır. Kişinin sağlık açısından iyi olup olmadığını yağ oranı gösterir. Erkeklerde yağ oranının yüzde 25’i geçmemesini, kadınlarda ise yüzde 30’u geçmemesini istiyoruz. Bu oranlar geçildiğinde şişmanlığın belirtisidir."

Hastalarından ayda 2 ile 4 kilo vermelerini istediklerini ifade eden Uygun, egzersizin en doğru saatinin öğünden bir buçuk saat sonra olduğunu dile getirdi. Çalışan kesimin mutlaka evde kahvaltı yapmasını, öğlen ise evden getirme imkanı olanların zeytinyağlı yemek, yoğurt, iki dilim kepek ekmeği tüketmesini, evden getirme imkanı yoksa en masum seçenekleri tercih etmesini isteyen Uygun, "En kötü ihtimalle yarım simit ile bir ayran yenebilir. Makarna ve pilav gibi ürünleri tadımlık diye üç kaşık veriyoruz. Bulgur pilavından ise o kadar korkmayın. Saat 10 gibi yapılacak ara öğün için kuru meyve ve ceviz gibi ürünler tüketin. Aslında hiç birşey yasak değil. Ama herşey sınırlı ve ayarı var. Bir şey yediğimiz zaman onu başka birşeyle dengelemeye çalışacağız. Tatlılar arasında sütlü olanları en masumlarıdır. Haftada bir iki defa dondurma yemek veya bir kase sütlü tatlı yemekte bir sakınca yok. Bizim korktuğumuz hamurlu ve şerbetli tatlılar." diye konuştu.

Çay içerken doğal bal kullanmanın, rafine şekere göre daha doğru olacağını anlatan Uygun, bir çay kaşığı balın çayın antioksidan kapasitesini de artırdığına dikkat çekti. Çok çay tüketenlerin ise şekersiz içmesini isteyen Uygun, insanlara light ürünler tavsiye etmek yerine beslenme tarzını değiştirmesini istediklerini söyledi. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik tarafından Diyetisyen Sevhan Uygun’a verdiği bilgilerden ötürü teşekkür belgesi takdim edildi. CİHAN

Yorumlar