Diyarbakır’ın Fethi Canlandırılacak

Diyarbakır’ın Halife Hz. Ömer döneminde 2 bini sahabeç 8 bin kişilik İslam ordusu tarafından fethedilmesi ilk kez canlandırılacak.

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır’ın Fethi Canlandırılacak

Anadolu Gençlik Derneği, Diyarbakır’ın fetih günü olan 27 Mayıs’ta Atatürk Stadı’nda kapsamlı bir program düzenleyecek. Dünyanın farklı ülkeleri ile Türkiye’nin bir çok şehrinden davetlilerin katılacağı fetih programında Diyarbakırlı lise öğrencileri sahabe ordusu tarafından yapılan fethi ilk kez canladıracak. 27 Mayıs 639’da gerçekleşen fetihte aralarında İslam’ın komutanı sahabe Halid bin Velid’in oğlu Hz. Süleyman’ın da aralarında bulunduğu 27 sahabe şehit olmuştu. Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, derneğin il ve bölge başkanlarıyla Diyarbakır’da bir araya geldi. Turhan, 27 Mayıs’ta Diyarbakır’ın fethini düzenleyecekleri bir programla kutlayacaklarını dile getirdi. Turhan, Diyarbakır fethinin ilk kez canlandırılacağını ve bunu Diyarbakırlı liseli gençlerin yapacağını kaydetti. Daha önce İstanbul’da düzenledikleri fetih programlarında İstanbul fethinin canlandırıldığını ancak bugüne kadar Diyarbakır’ın fethinin canlandırılmadığını kaydetti.

DİYARBAKIR MEKKE FETHİNDEN 10 YIL SONRA İSLAM TOPRAĞI OLDU

Diyarbakır’ın Mekke’nin fethinden on yıl geçmeden İslam toprağı olduğunu anlatan Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, Diyarbakır’ın fethiyle birlikte Müslümanlığı seçen Kürtlerin yıllar sonra 1071’de yine Bizans’a karşı Sultan Alparslan’a yardım ettiğini anlattı. Turhan, “Sultan Alparslan’ın ordusu Bizans’la karşı karşıya geldiğinde Müslüman Kürtlerin lideri ve âlimi Molla Yahya Muzuri Alparslan’a on bin kadar asker vermiştir. Böylelikle Diyarbakır halkı Anadolu’nun İslamlaşmasında etkin bir rol oynamışlardır. Diyarbakır’ın Fethi, Anadolu’nun İslamlaşması, İstanbul’un alınması ve İslam’ın Avrupa’ya taşınması yolunda çok önemli bir hamledir. Diyarbakır’ın Fethi’ndeki inanç, Eyüp el-Ensari’yi İstanbul surları önüne taşıyan inançtır. Diyarbakır’ın Fethi’ndeki inanç, Sultan Selahaddin el-Kürdi’ye Kudüs’ü Haçlıların elinden geri alma gayretini veren inançtır. Diyarbakır’ın Fethi’ndeki ruh, Fatih Sultan Muhammed’e İstanbul’un Fethi aşkını veren inançtır. Diyarbakır’ın Fethi’ndeki ruh Malazgirt Meydan Savaşı’nda, İstanbul’un Fethi’nde ve de Çanakkale Direnişi’nde her seferinde yeniden vücut bulmuştur. Kudüs’ü Mekke’ye, Şam’ı Kudüs’e, Bağdat’ı Şam’a, Diyarbakır’ı Bağdat’a, İstanbul’u Diyarbakır’a ve Saraybosna’yı İstanbul’a bağlayan İslam kardeşliğidir. Renkler, ırklar ve diller bu kardeşliğe bereket katmıştır. Aynı sofralarda oturulmuş, aynı ekmek paylaşılmış, aynı bayramlar kutlanılmıştır. Düğünlerin sevinci, cenazelerin hüznü birlikte yaşanılmıştır. Geçtiğimiz yıl ülkemizin dört bir yanından gelen genç kardeşlerimiz Diyarbakırlıların, Müslüman Kürt kardeşlerimizin candan misafirperverliğine şahit olmuşlardır. Diyarbakır ve Diyarbakırlılar gençlerimiz kalbinde müstesna bir yer edinmiştir. Bu yıl 17 Mayıs Cumartesi Günü Diyarbakır Merkez İlçe Yenişehir Atatürk Stadyumunda düzenleyeceğimiz Fetih Programında da Diyarbakırlıların aynı misafirperverliği göstereceğine inancımız tamdır.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar