Diyarbakır'daki STK'lardan siyasi partilere sağduyu çağrısı

Diyarbakır'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları yerel seçimler ve kentte tansiyonu düşürmek için ortak bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır'daki STK'lardan siyasi partilere sağduyu çağrısı

Diyarbakır'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları yerel seçimler ve kentte tansiyonu düşürmek için ortak bir açıklama yaptı. Partililere sağduyu çağrısında bulunan STK'lar, son günlerde yaşanan olayların bir daha yaşanmasını istedi.

Aralarında Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, DOGÜNSİFED Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Necati Pirinççioğlu sivil toplum kuruluşları yerel seçimler ve son günlerde siyasi partiler arasında yaşanan gerginlik ile ilgili olarak Baro Başkanlığında ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Grubun adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, geçtiğimiz günlerde Lice ve Diyarbakır merkezinde partililer arasında yaşanan olaylara dikkat çekerek, bundan sonra seçim çalışmaları sırasında sorunların yaşanmaması için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin bir geçiş sürecinde olduğu anlatan Elçi, tarihi ve toplumsal bir mesele olan Kürt Sorunun barışçıl ve demokratik yollarla çözümü çalışmalarının sürdüğü bir dönemde, siyasi partilerin sorumluğunun daha da önemli olduğu kaydetti. Bu sürece zarar verecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınılması gerektiğini ifade eden Elçi, bu anlamda gelişecek her türlü olaya karşı duyarlı olunması gerektiğini söyledi. Elçi, "Seçimler ve seçim çalışmaları Kürt Sorununun demokratik çözümüne zarar vermeye değil, aksine çabalarına hizmet ederek, bu süreci güçlendirmeye vesile olmalıdır." dedi.

Tüm siyasi parti temsilci ve adaylarının, seçim sürecinin demokratik, karşılıklı tahammül ve saygı içinde yaşanması gerektiği anlatan Elçi, "Biz Diyarbakır’da ki sivil ve demokratik kurumlar olarak, seçim çalışmalarını ve seçim sürecini yakından takip edeceğiz. Seçim çalışmaları ve işlemlerinin özgür ve demokratik bir şekilde gerçekleşmesi için katkı sunmaya hazırız." diye konuştu.

Demokrasinin en temel unsuru belli aralıklarla, özgür ve demokratik bir biçimde yapılan seçimler olduğunu belirten Elçi, yerel yönetimler demokrasinin beşiği olarak kabul gördüklerini söyledi. Seçimlerin ve demokrasinin temel araçları da siyasi partiler olduğunu kaydeden Elçi, "Siyasi partiler demokratik siyasal yaşamın temel ve vazgeçilmez öğeleridir. Biz bu açıklamayı yapan Diyarbakır’da ki sivil toplum örgütleri olarak, öncelikle yerel seçim çalışmalarını sürdüren tüm siyasi partilere başarılar diliyoruz. Bu seçimlerin herkesin siyasi görüşlerini özgürce ifade edebildiği, siyasi partilerin yek diğerinin varlığına, görüşlerine ve seçim çalışmalarına tahammül ederek saygı duyduğu, demokratik rekabet kurallarına riayet edildiği, âdeta bir demokratik ziyafet şeklinde yaşanan bir seçim olmasını diliyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar