Diyarbakır'daki STK'lar Soma için protesto yürüyüşü düzenledi

Diyarbakır'da Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili protesto yürüyüşü yapıldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği yürüyüşte BDP'li yöneticiler de eşlik etti. Eğitim-Sen, KESK, DİSK ve çeşitli...

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır'daki STK'lar Soma için protesto yürüyüşü düzenledi

Diyarbakır'da Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili protesto yürüyüşü yapıldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği yürüyüşte BDP'li yöneticiler de eşlik etti.

Eğitim-Sen, KESK, DİSK ve çeşitli sivil toplum kuruluşları yer aldığı protesto gösterisi Yenişehir ilçesinde bulunan AZC Plaza önünde başladı. Pankartlarla, yaşanan olaydaki ihmali kınayan katılımcılardan birçoğunun da baret takıp, kömür karasını yüzlerine çaldığı görüldü. Daha sonra buradaki kalabalık grup güvenlik güçleri kontrolünde Dağkapı'da bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu'na kadar yürüdü. Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK dönem sözcüsü Uğur Yaman, emekçiler olarak 2 gündür yas içerisinde olduklarını söyledi. 3 günde bu şehirde yas ilan edildiği anlatan Yaman, herkesin Soma için dua etmesi gerektiğini belirtti. Yaman, "Yıllardır kamuoyuna peşkeş çektirerek ayakkabı kutularını doldurdular, gemicikler aldılar. Kollarına saatler taktılar. Bunlar ortaya çıktığında dış güçlere ya da farklı baronlara yüklediler. Aslında bunların hepsi AKP içinde çıkanlardır. Arkadaşlarımızı örgütleyip isyan etmeliyiz." diye konuştu.

Devletin varını ve yoğunluğunu güvenliğe adadığını belirten Yaman, "Soma'da göçük altında kaç emekçinin kaldığını sayı olarak veremiyor. Aslında AKP politikalarının ne olduğunu sonunda gördüğümüz ve yaşadığımız bir durumdur. Aslında AKP 12 yıldır bugünden farklı bir politikalar yürütmedi. Başbakan 3 metre bir demir yolunu yaptığında, bir okul açtığında ve 1 kilometre Marmaray açtığında dünyanın en ileri demokrasi ve en gelişmiş ülkesi diyebiliyor. Ama dün yaptığı açıklamada Soma'da 2014 yılında yaşadığı olayı 1800'lü yılların İngiltere'siyle ve Amerikalıysa eşleştiriyor." şeklinde konuştu.

BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt yaptığı Kürtçe konuşmada, Soma'nın acısının kendi acıları olduğunu söyledi. Soma'nın Roboski'den hiçbir farkı olmadığını anlatan Zümrüt, bunun bir katliam olduğunu belirtti. Zümrüt ayrıca kitlesel bir yürüyüş yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

Yorumlar