Diyarbakır'daki öğretmenlerden tasarı protestosu

Diyarbakır'da görev yapan öğretmenler yaptıkları eylemle, Meclis'e gönderilen Milli Eğitim Yasa Tasarısı'nı protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır'daki öğretmenlerden tasarı protestosu

Diyarbakır'da görev yapan öğretmenler yaptıkları eylemle, Meclis'e gönderilen Milli Eğitim Yasa Tasarısı'nı protesto etti.

AZC Plaza önünde toplanan Eğitim-Sen üyeleri, Meclis'e gönderilen Milli Eğitim Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için basın toplantısı düzenledi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Özlem Kaçar, 'Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın eğitimde yaşanan sorunları daha da derinleştireceğini söyledi. Yasa tasarısının derhal geri çekilmesini istediklerini belirten Kaçar, toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi eğitimde de tekçi ve dayatmacı uygulamalara son verilmesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti iktidarının Meclis'ten hızla geçirmek istediği yasa tasarısı ile ataması yapılmayan öğretmenlerin bir kez daha güvencesizliğe mahkum edilmek istenildiğini anlatan Kaçar, "Binbir zorlukla eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenlere KPSS yetmezmiş gibi şimdi de yeni bir sınav getirilmek istenmektedir. İktidar öğretmen alımlarında ve yönetici atamalarında bile kendinden olmayana tahammül edememekte, kendisine koşulsuz itaat edecek insanlarla çalışmak istemektedir." dedi.

Tasarı ile aday öğretmenlere yeni bir sınav getirilmesinin sadece aday öğretmenleri ilgilendiren bir sorun olmadığını vurgulayan Kaçar, "Bu uygulamanın arkasında eğitimde esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma uygulamalarının daha da artması ve nihayetinde iş güvencemizin kaldırılması vardır. Yıllardır okulları ve diğer eğitim kurumlarını birer ticarethane haline getiren, eğitimin parasal yükünü büyük ölçüde halkın sırtına yıkanlar, eğitimde performansa dayalı ve sözleşmeli istihdamı temel alan, iş güvencemizi hedefleyen uygulamaları hayata geçirmenin hazırlığı içindedir. İş güvencemizi pazarlık konusu yapmayacağımız gibi, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin kadrolu, güvenceli çalışmasını savunuyoruz." diye konuştu.

"Yasa taslağı ile eğitimde yaşanan 'piyasa merkezli' ve 'siyasal kadrolaşmaya' dayalı dönüşümün son halkalarından birisi daha tamamlanmak istenmektedir." diyen Kaçar, şunları ekledi: "Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi için gerekli altyapı çalışmaları sürdürülürken, eğitim yöneticilerinin tıpkı bir şirket yöneticisi gibi belirlenmesi, hükümetin siyasi kadroları gibi çalışan valiler tarafından atanması ve piyasa koşullarında çalıştırılmaları hedeflenmektedir."

Okullarda siyaseten görevlendirilmiş yöneticileri istemediklerini belirten Kaçar, kendilerinin seçeceği yöneticilerle çalışmak istediklerini kaydetti. Kaçar, "TBMM’ye sunulan kanun taslağına karşı mücadeleyi ortaklaştırmak için sendika ayrımı yapmadan, bu düzenlemeden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecek bütün eğitim ve bilim emekçilerini birlikte hareket etmeye ve hükümetin baskıcı, otoriter ve dayatmacı politikalarına hep birlikte dur demeye çağırıyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar