Diyarbakır’da 'ranta dur' eylemi

Diyarbakır Atatürk Stadı'nın yıkılarak yerine TOKİ tarafından AVM ve konut yapılması kararına çok sayıda sivil toplum kuruluşu, taraftar dernekleri, siyasetçiler ve öğrenciler tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır’da 'ranta dur' eylemi

Diyarbakır Atatürk Stadı'nın yıkılarak yerine TOKİ tarafından AVM ve konut yapılması kararına çok sayıda sivil toplum kuruluşu, taraftar dernekleri, siyasetçiler ve öğrenciler tepki gösterdi. Açıklamaya destek veren BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayı Gültan Kışanak, “Bu bir talandır, bu bir rantçılıktır, hırsızlıktır. Bu planı kimin için yaptınız? Havuza buradan ne kadar para girecek?” diye sordu.

Açıklamaya destek veren Diyarbakırlılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012'de yaptığı mitingde sözkonusu bölgeye 10 bin kişilik cami ve yeşil alan yapılacağını ilan ettiğini hatırlatarak, ancak bazı rantçı çevrelerin bu kararı değiştirdiğini iddia etti. Diyarbakır'ın en merkezi yerinde bulunan Atatürk Stadı, 51 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu bulunuyor. Başbakan Erdoğan, Haziran 2012'de partisinin Diyarbakır il kongresinde yaptığı konuşmada, söz konusu alana 10 bin kişilik bir cami yapılacağını duyurmuştu. Ancak arazi geçtiğimiz aylarda TOKİ'ye devredildi. TOKİ de stadın yeriyle ilgili imar değişikliği yaparak bölgede AVM ve konut yapılmasına karar verdi. Bunun üzerine şehirden tepkiler yükselmeye başladı. Diyarbakır Atatürk Stadı önünde geçen haftalarda bir araya gelerek insan zinciri oluşturan Diyarbakırlılar bugün de kitlesel basın açıklaması düzenledi.

Aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakırspor taraftarlar Birliği Başkanı Zülküf İşlek, DİTAM Başkanı Mehmet Kaya’nın yanı sıra Engelliler Derneği, TMMOB, KESK, EKOJİN, Pasur Doğu Koruma Platformu, Cilo Doğa Derneği, Yerel Gündem21 Derneği, Ağaçlandırma Derneği’nin yanı sıra çok sayıda sporcu, amatör sporcular, öğrenciler ile vatandaşlar açıklamaya katıldı. Mezopotamya Ekoloji Hareketi adına açıklama yapan Nejdet Sezgin, AK Parti hükümetinin yıllardır Karadeniz'de, Ege’de, Akdeniz’de ve bölgede yaptığı doğa katliamlarını artık şehir merkezine taşıdığını belirtti. Sezgin, “12 Nisan’da yapılacağı duyurulan ihalenin bir an önce iptal edilmesi şehir stadyumunun korunarak kentte kamusal alan ve halkın ihtiyacı olan spor alanı şeklinde düzenlenmesini istiyoruz.” dedi.

KIŞANAK: BURADAN ‘HAVUZA’ NE KADAR PARA GİRECEK

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ise Diyarbakır’ın geçmişi olan ve geleceğe sahip çıkan bir şehir olduğunu belirterek, “O nedenle kimse yanlış hesap yapmasın. Amed'e hiç kimse bir dayatmada bulunamaz. Kimse bize bunu kalkınma ve yatırım diye yutturmasın. Bu bir talandır bu bir rantçılılık hırsızlıktır. Bu kenttin varlıklarını çarçur edecek şunu buna peşkeş edecek. Ankara'da yapılmış planlara asla izin vermeyeceğiz.” diye konuştu. TOKİ’nin aslında bir operasyon gücü olduğunu iddia eden Kışanak, “Yerel değerleri talan etmek için özel yetkilerle donatılmış bir operasyon gücüdür. TOKİ yetmedi, Çevre ve Şehir Bakanlığı da aynı özelliklerle donatılmış. Yerel yönetimlerin halkın inisiyatifinde olması gerekirken birçok yetkiyi bakanlık ve TOKİ eli ile gasp edilmiş. Diyarbakır'a sormadan burayı nasıl talan ederiz diye bir plan yapıyorlar. Biz de bu planı bozmaya Amed halkı olarak kararlıyız. Buradan soruyoruz, bu planı kimin için yaptınız? Havuza buradan ne kadar para girecek? Sonra o havuza giren paraları kime nasıl dağıttığınız acaba kim sizi dinlediği zaman açığa çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

"DİYARBAKIR’I TALAN EDİP KISIKLI’DAKİ VİLLALARA, ÇUVALLARINIZA DOLDURAMAZSINIZ"

“Yine soruyoruz bu planın içerisinde Bilal'in payı ne kadardır. Kısıklı'daki villalara ne kadar girecek?” diye soran Kışanak, buna izin vermeyeceklerini dile getirdi. Kışanak şunları söyledi: “Amed'in değerlerini talan edip Kısıklı'daki villalara çuvallarınıza dolduramazsınız. Bilal'e peşkeş çekemezsiniz. Amed'in bütün dinamikleri bu yağlamaya karşı yek vücud olacak ve bu talanı durduracaktır. Bu stat Amed tarihinin bir parçasıdır. Amed için ter dökenler ve bu statta anıları olanlar halkımız hep beraber karar verecek. İhtiyacı ve beklentisi neyse biz yerel yönetimler olarak bunu hayata geçirmek için halkımızın emrinde olacağız. Yerel seçimden sonra buraya sandık kuracağız. Halkımızla birlikte bunun referandumunu yapacağız.”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkan adayı Fırat Anlı ise tüm dinamiklerin izni olmadan böyle bir plan yapmaya kalkıştıklarını belirterek, “Diyarbakır’ın böyle bir plana ihtiyacı yok. Bu çevre binalarda oturan insanların ve tüm kent birleşenlerinin görüşü alınmadan birileri on binlerce kilometre öteden bunun kararını alıyorlar. Biz buradan ihaleye giren firmalara sesleniyoruz. İhaleye giren varsa dosya parası bile yatırmasın, yoksa o dosya parasına bile yazık olur. Şehrin tarihi dokularının bir bir yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Amed halkı ve sporseverler kendi görüşü alınmadan hiçbir projeye izin vermez. Halkın önüne sandık kuralım, halk neyi istiyorsa o olsun.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar