Diyarbakır’da DTK 3. Kadın Buluşması yapıldı

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) 3'üncü Kadın Buluşması yapıldı. DTK toplantı salonunda düzenlenen programa, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir...

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır’da DTK 3. Kadın Buluşması yapıldı

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) 3'üncü Kadın Buluşması yapıldı. DTK toplantı salonunda düzenlenen programa, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ve DTK Daimi Kadın Meclis üyeleri katıldı.

Programda konuşan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Demokratik özerklik kadınların elleriyle gerçekleşeceğini söyledi. Demokratik özerkliğin kurucu aktörleri kadınların olduğunu vurgulayan Tuğluk , yaşamı var eden kadınların demokratik özerkliği de var edeceğini belirtti. Tuğluk, "Kürdistanlı kadınlar olarak hem siyaset yaptığımız kurumlarda hem de demokratik özerklik inşasında rolümüzü oynamalıyız. Tarihsel bir süreçten geçerken sözümüzü söylemeyi bunu da pratiğe geçirmeye çalışmalıyız. Çünkü Kürt hareketinin topyekün demokratik siyasete geçiş sürecinde ve sonrasında kadınlara büyük sorunlar düşüyor. Demokratik kurtuluş ve özgür yaşamın öznesi kadınlardır. Kadını özgürleştirmeyen hiçbir devrim devrim değildir. Demokratik özerklik kadına hayatın her alanında müdahil olma yolunu açıyor." diye konuştu.

Tuğluk, "İçinde bulunduğumuz tarihsel aralıkta yeni koşulları ifade ediyor. Çünkü hem bölgesel hem de ulusal hem de yerel düzeyde baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Bir yandan bölgesel ölçekte Arap devrimi yaşanırken bir yandan Sayın Öcalan’ın inisiyatifi ile başlayan süreç Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümün fırsatını yaratıyor. Artık geri dönülmez bir noktadayız. Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözümü tarihi fırsatı doğduğu bir dönemdeyiz. 2013 yılındaki Nevruzda Sayın Öcalan Kürt siyasetinin izleyeceği rotayı çok net bir şekilde ifade etmiştir. Sayın Öcalan içerisinde bulunduğumuz süreci demokratik kurtuluş parolasıyla ifade etmiştir. Bu temelde mücadelenin geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. DTK Kürdistan siyasal yapılanmaların çatı örgütlenmesi olarak kurgulandı ve öyle bir misyonu taşıyor. Çünkü DTK’nın demokratik özerklik inşasında oldukça kritik rolü var. Bu nedenle DTK kongreye gidiyor. 2007de kurulan DTK çok önemli çalışmalar yaptı." şeklinde konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise kadın buluşmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Yeni bir süreç başladığının altını çizen Kışanak, "Bu kadın devrimi, bu demokratik özgürlükçü halk devrimi rüzgarı çalınmak isteniyor. Yerine uluslararası güç odaklarıyla işbirliğinde yerel çetelerle bir araya gelen ve halkların, kadınların, yoksulların, ötekileştirilenlerin özgür iddiasını bastırmaya çalışan yeni yapılanmalar kurulmaya çalışılıyor. Böylesi tarihsel bir dönemde kadının rolü tabi ki etkileyici olacaktır. Kürt halkının birliği bu süreçte damgasını vurabilecek en tarihsel duruş olacaktır. Eğer Kürt halkı 20'nci yüzyılın başındaki gibi dağınık, parçalı olursa, ortak çıkarlar kenetlenemzse kaybetmemiz tabi imkan dahilindedir. Bu tehlike ve riskleri de görerek tedbir almak, tutum almak herkesten önce kadınlara düşüyor. Biz Kürt halkının ulusal birliği konusunda, Kürdistan Ulusal Kongresi'nin toplanması konusunda Kürdistanlı kadınlar olarak bir tutum ve yaklaşım içerisinde olmalıyız." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar