Diyarbakır'da Cuma çıkışı teröre tepki

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK mensuplarının saldırılarına vatandaşlar tepki gösterdi. Ulu Camii'de cuma çıkışında vatandaşlar çatışmaların durması için protesto gösterisi düzenledi

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır'da Cuma çıkışı teröre tepki

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırılarına vatandaşlar tepki gösterdi.

Sur'da 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından başlatılan operasyonlar sürüyor.

Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında söz konusu bölgelerde kamu düzeninin sağlanması için yürütülen operasyonlarda 167 terörist etkisiz hale getirildi, çok sayıda çukur kapatıldı, barikat kaldırıldı, tuzaklanan patlayıcı imha edildi.

Terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan bazı vatandaşlar 9 mahallede sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle ilçedeki evlerine geri dönüyor. Terör saldırılardan endişe duyan bazı aileler ise ilçeyi terk ediyor.

Soğuk havaya rağmen evlerinden ayrılmak sorunda kalan vatandaşlarla ilçede yaşayan ve saldırılardan dolayı mağdur olan aileler teröre tepkisini dile getirdi.

İNSANLAR PERİŞAN

Sur'daki saldırılar nedeniyle ailesiyle evini terk etmek zorunda kalan ve simit satarak geçimini sağlayan H.O, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük mağduriyet yaşadıklarını belirtti.

"İnsanlar perişan oldu, rezil oldu. Allah için yeter artık. Evimi bırakıp çocuklarımla kaçmak zorunda kaldım. Simit satarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum" diyen H.O, kendileri gibi binlerce ailenin terör saldırıları nedeniyle mağdur olduğunu vurguladı.

H.O, "İlçede esnaflık yapanlar simit satarak, hamallık yaparak, ayakkabı boyayarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Olayların sona ermesini istiyoruz" dedi.

CAN GÜVENLİĞİ YOK

M.E de ilçedeki evlerini ailesiyle terk etmek zorunda kaldığını, ikinci el elbise ve ayakkabı satarak geçimini sağlamaya çalıştığını anlattı.

Olaylar nedeniyle binaların, cadde ve sokakların büyük zarar gördüğünü, çok sayıda binanın kullanılamaz hale geldiğine işaret eden M.E, "Yollarda çukur kazıldı, tuzaklanan patlayıcılardan dolayı can güvenliğimiz yok" değerlendirmesinde bulundu.

A.K. ise mağdur olduklarını, patlama ve silah seslerinden korktuklarını, huzurlu günlere geri dönülmesini istediklerini kaydetti.

CAMİ ÇIKIŞI TEPKİ

Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhittin Batmanlı, tarihi Ulu Camii'de kılınan namazın ardından cemaate seslenerek, terör örgütü PKK'nın protesto edilmesini istedi.

"PKK'yı protesto edelim. Ey Müslüman kardeşlerimiz burada çocuklarımız ölmesin, burası savaş alanına dönüşmesin. Bakın burası Peygamberler diyarı. Ulucami kentimizin kutsal mekanı" ifadelerini kullanan Batmanlı, şöyle devam etti:

"Şu anda sahabeler, evliyalar bizi izliyor. Hep beraber PKK'yı eleştirelim. PKK bu savaşa çözüm getirmez. PKK'nın bu savaşı yanlıştır. Tepkinizi gösterin, lütfen sessiz kalmayalım."

Bu sözler üzerine cemaat alkışlarla Batmanlı'ya destek verdi. Bir süre tekbir getiren cemaat daha sonra camiden ayrıldı.

Yorumlar