Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi: AYM, son kararlarıyla itibar kazanıyor

Anayasa Mahkemesi’nin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konusundaki son yasa değişikliği ile Adalet Bakanı'na verilen tüm ek yetkilerin iptal etmesi ve kanunun Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptali istemini reddetmesi hukukçular tarafından ol.

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi: AYM, son kararlarıyla itibar kazanıyor

Anayasa Mahkemesi’nin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konusundaki son yasa değişikliği ile Adalet Bakanı'na verilen tüm ek yetkilerin iptal etmesi ve kanunun Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptali istemini reddetmesi hukukçular tarafından olumlu karşılandı. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarıyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mahkemenin ‘itibar’ kazandığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin ‘özgürlükleri koruyan ve AİHM içtihatlarını yakalamaya çalışan bir yargılama ve kararlar üretmeye’ çalıştığını vurgulayan Elçi, mahkemenin tutuklu milletvekilleri-uzun tutukluluk sorunu ile Twitter ve son olarak da HSYK Kanununun iptaliyle kalibresini yükselttiğini vurguladı.

Elçi, "AYM; tutuklu milletvekilleri-uzun tutukluluk sorunu ile Twitter ve bu günkü HSYK Kanunun iptaliyle güven verdiği gibi, itibar da kazanıyor. AYM bireysel başvuru yoluyla yapılan şikayetler üzerine verdiği kararlarla, kişisel özgürlükler için güvence olmaya çalışırken, bugünkü kararla hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını koruma yönünden de önemli bir adım attı. AYM son kararlarıyla; geçmişte verdiği kararlar nedeniyle hayli aşağılarda olan itibar ve kalibresini hızla iyi bir yere yükseltti." ifadelerini kullandı.

"'SAYGI DUYMUYORUM AMA UYGULAYACAĞIZ' AÇIKLAMALARI YERSİZ SÖZLERDİR"

AYM’nin kararıyla ilgili hükümet kanadından gelen tepkileri ‘yersiz ve anlamsız’ olarak niteleyen Tahir Elçi şu değerlendirmeyi yaptı. "AYM, son kararlarıyla, demokratik özgürlüklerin korunması bakımından sistemde kalan biricik denge ve kontrol unsuru olduğunu gösterdi. AYM'nin son kararlarına ilişkin Hükümet yetkililerinin tepki ve değerlendirmeleri tehlikeli, demokratik kültür ve işleyişle bağdaşmıyor. AYM Kararlarına 'saygı duymuyorum ama uygulayacağız' , 'yanlış ama uygulayacağız' açıklamaları yersiz ve anlamsız sözlerdir. Hükümetin mahkeme kararlarını uygulamama şeklinde bir seçeneği yoktur."
CİHAN

Yorumlar