Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: Bölgede karakol yapımına son verilsin

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, son günlerde Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan olaylarla ilgili ortak bir açıklama yaparak endişelerini dile getirdi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Kürt sorununun çözümü konusunda somut adımlar...

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: Bölgede karakol yapımına son verilsin

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, son günlerde Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan olaylarla ilgili ortak bir açıklama yaparak endişelerini dile getirdi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Kürt sorununun çözümü konusunda somut adımlar atılmadığını belirtti. Bölgede karakol yapımının hız kazanmasının gereksiz bir uygulama olduğunu anlatan Elçi, bu durumun sivil vatandaşlar ve görevlilerin militanlar tarafından kaçırılmasına neden olduğunu söyledi. Elçi, "Hükümeti, özellikle bu dönemde bir yararı bulunmayan ve çözüm çabalarına zarar veren daha fazla karakol yapımına son vermeye çağırıyoruz.” dedi.

Diyarbakır'da faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları Baro'da bir araya gelerek basın toplantısını düzenledi. Grup adına konuşan Baro Başkanı Tahir Elçi, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü yolunda sorumluluk gerektiren günlerden geçtiklerini belirtti. Elçi, şöyle konuştu: "Bir yılı aşkın süredir yaşanan normalleşme ve diyalog süreciyle bu büyük ve tarihi sorunun çözümü konusunda fırsat ortaya çıkmış, toplumun farklı kesimlerinin desteğinin sağlandığı elverişli bir toplumsal atmosfer oluşmuştur. Silahların sustuğu, can kaybının neredeyse yaşanmadığı bu süreçte, toplumun tüm kesimleri çatışmasız ve barışçıl yaşamın önemini daha iyi kavramış, toplumsal sorunların demokratikleşme adımlarıyla çözümünün gerekliliğini yaşayarak tecrübe etmiştir. Bu sürecin somut ve birbirini takip eden pozitif gelişmelerle sürdürülmesi beklenirken, son zamanlarda toplumun sürece olan inanç ve güvenini sarsan, toplumu kaygılandıran gelişmeleri Diyarbakır'daki meslek örgütleri ve sivil kurumlar olarak endişeyle izliyoruz.”

Bölgedeki karakol yapımına son verilmesi gerektiği vurgulayan Elçi, "Kürt meselesini diyalog ve müzakere yoluyla çözerek barışı yakalama fırsatı var iken, toplumu geren ve son günlerde çatışmalara zemin oluşturan karakol yapımını gereksiz bir uygulama olarak görüyoruz. Hükümeti, özellikle bu dönemde bir yararı bulunmayan ve çözüm çabalarına zarar veren daha fazla karakol yapımına son vermeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Lice ilçesinin bir köyünde HÜDAPAR üyesi üç sivil insanın silahla yaralanmasına da değinen Diyarbakır Baro Başkanı, olayı kınadı. Saldırının arkasında politik nedenlerin olduğuna ilişkin iddialar ve saldırıya hedef olan kişilerin bir siyasi partiye mensup olmalarının olayın vahametini artırdığını kaydeden Tahir Elçi, "Kimden kaynaklanırsa veya kimlere yönelik olarak yapılırsa yapılsın, politik kanaatleri nedeniyle sivil insanların bu şekilde silahlı saldırıya hedef olmasını kabul edilemez buluyoruz. Bu tür olayların hiç kimseye ve hiçbir davaya yararı olmadığı gibi, geçmişin acı tecrübelerini hatırlatmak istememekle birlikte, Kürt toplumunun geleceği bakımından bu tehlikeli gidişata önemle dikkat çekmek isteriz. Kürt toplumunun tüm kesimlerini bu konularda sağduyulu olmaya, özellikle fikirsel ihtilaflarda şiddete başvurmamaya, söz ve etkinliklerinde de gerginliğe neden olacak ifade ve davranışlardan da kaçınmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde bazı siyasal ve sivil kurumlara yapılan operasyonların kabul edilemez olduğunu kaydetti. Elçi, "Kürt siyasal kurumları birbirlerine tahammül etmeli, birbirlerinin siyasal rekabet, örgütlenme ve ifade özgürlüğü hakkına saygı duymalıdır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar