Diyarbakır Adliyesi'nde Medya İletişim Ofisi açıldı

Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Diyarbakır Adyesi’nde kurulan Medya İletişim Bürosu'nun açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Proje kapsamında yargı muhabirlerinin kullandığı Cem Emir...

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır Adliyesi'nde Medya İletişim Ofisi açıldı

Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Diyarbakır Adyesi’nde kurulan Medya İletişim Bürosu'nun açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Proje kapsamında yargı muhabirlerinin kullandığı Cem Emir Basın Odası da yeniden dizayn edildi.

Diyarbakır Adliyesi’ndeki baro salonunda düzenlenen törende konuşan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, projeyle yargı organları tarafından yürütülmekte olan dava ve soruşturmalar hakkında toplumun bilgi alma hakkı çerçevesinde medyaya hızlı ve güvenilir bilgi akışının sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Solmaz, “Haber alma özgürlüğü anayasal koruma altına alınan bir özgürlüktür. Ancak masumiyet karinesinin de bir o kadar önemli olduğu tartışmasızdır.” dedi. Solmaz, projenin Türkiye’de ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır’a pilot iller olarak başlatıldığını bunun Diyarbakır’a verilen önemin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Başkanı Kenan Şenlik ise adliyelerde görülen kimi davaların basında ciddi yer bulabildiğini ve ciddi tartışmalara neden olabildiğini kaydetti. Şenlik, “Kamuoyunun çeşitli nedenlerle ilgi duyduğu soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili olarak bilgilerin yasal çerçevede özellikle masuniyet karinesi ihlal etmeden sağlıklı ve doğru biçimde basın ile paylaşılması ihtiyacı ve anayasamıza göre teminle zorunlu olduğu, toplumun haber alma hakkının temini amacıyla açılışını yaptığımız büronun kurulması gerektiğini ortaya koymuştur.” diye konuştu.

AB Uzmanı Ulrich Hermanski hedefine ulaşmak için mahkemelerin ve savcılıkların kamuoyuyla iletişim kurma yetisine sahip ve aynı zamanda istekli olması gerektiğini belirterek, “Kamuoyu bilgi edinme hakkına sahiptir. Bu hikayenin bir yönüdür. Diğer yönü ise yargının kendi çıkarlarıdır, kısacası önemli çalışmalarını kamuoyuna doğru ve gerçeği uygun şekilde yansıtmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Medya ofisinin yargı ve medya arasında aracı enstrüman olarak görev yapması gerektiğini anlatan Hermanski, “Yıllarca gazeteci olarak çalıştım yargı konuları hakkında haberler hazırladım. İtiraf ediyorum basın ofislerince tarafıma yapılan açıklamalardan hiçbir zaman memnun değildim. Ama bu işin doğasına da aykırıdır zaten, gazeteci mümkün olduğu kadar çok bilgiye ulaşmak isterken basın ofisi ise istese dahi fazla bilgi paylaşmayacaktır.” dedi.

Açılış törenine Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç, Başsavcı Ramazan Solmaz, Bölge İdare Mahkemesi, hakimler, başsavcı vekilleri, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hilmi Atabay, Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek katıldı. CİHAN

Yorumlar