Diyanet'e bağlı din görevlilerinin siyasi propaganda yapması tepki çekiyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın müftülüklere gönderdiği ‘ima yoluyla dahi olsa siyasetten uzak durun’ uyarısına rağmen, bazı din görevlilerinin vaaz ve sohbetlerinde aktif siyasetçi gibi konuşma yapması vatandaşın tepkisine neden oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Diyanet'e bağlı din görevlilerinin siyasi propaganda yapması tepki çekiyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın müftülüklere gönderdiği ‘ima yoluyla dahi olsa siyasetten uzak durun’ uyarısına rağmen, bazı din görevlilerinin vaaz ve sohbetlerinde aktif siyasetçi gibi konuşma yapması vatandaşın tepkisine neden oluyor. Bazı imamların cami ve çevresini siyaset merkezine çevirerek parti üyesi gibi çalıştığına dikkat çeken vatandaşlar, “Camiler Allah’ın evidir. Hiçbir parti veya grubun malı değildir.” eleştirisinde bulunuyor.

Samsun’un merkez ilçelerinden birisinde yaşadığını belirten Mustafa T. isimli vatandaş, cuma namazı için gittiği camide imamın apaçık bir siyasi parti görüşü doğrultusunda siyaset yaptığını anlattı. “Açık söylemek gerekirse ben o söylemden rahatsız oldum. Namazımı kılarken kafam hep o söyleme takıldığı için huzur içinde ibadet edemedim.” diyen Mustafa T., konuyu ilçe müftülüğüne şikayet ettiğini aktardı. Mustafa T. “Şikayetimden bir sonuç alamazsam bir sonraki vaazı kaydedip valiliğe şikayette bulunacağım.” şeklinde konuştu.

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Atalay ve MHP Samsun İl Başkanı Şaban Kılıç da kentte camilerde görevli din görevlilerinin siyasi açıklamalar yaptıklarına dair kendilerine de şikayet telefonları geldiğini belirtti. “Diyanet İşleri Başkanlığı, herkese hizmet verdiğini unutmamalıdır.” uyarısında bulunan Atalay, "Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'de yaşayan farklı inançlara sahip bütün insanların inanç dünyaları ile sorunlarını çözmek amacı ile kuruldu. Din görevlileri devletin işleri ve hükümetin icraatları ile ilgili din dışında alanlarda hiçbir şekilde müdahil olmaması gerekiyor. Din görevlilerinin siyasi arenadan tümü ile ayrışması gerekmektedir.” diyerek din görevlilerinin siyaset içine girmesine tepki gösterdi.

MHP Samsun İl Başkanı Şaban Kılıç ise din görevlilerinin siyasi gelişmeler ile ilgili lehte veya aleyhte görüş bildirmesinin asla kabul edilemeyeceğine dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanı'nın hükümeti aklayıcı açıklamalar yapmasının suç teşkil edeceğini söyleyen MHP İl Başkanı Kılıç, "Samsun'da bazı din görevlilerimizin siyasi açıklamalar yaptıklarına dair şikayet telefonları alıyoruz. Hiçbir imamın bu tür faaliyette yer almamasını temenni ediyordum." diye konuştu.

DİYANET'TEN TEŞKİLATA UYARI: SİYASETTEN UZAK DURUN

Her seçim döneminde teşkilat mensuplarını bir genelge ile uyaran Diyanet, geçtiğimiz ay il müftülüklerine gönderdiği '2014 Yılı Mahalli İdareler Seçimleri İle İlgili Yasaklar' başlıklı yazıda, başkanlık personeline her türlü siyasi görüşün üstünde kalarak tarafsızlığa gölge düşürülmemesi uyarısında bulunmuştu.

Başkan Mehmet Görmez tarafından yapılan 11 başlık altındaki uyarıda "Vaaz ve hutbelerde dini ve milli bütünlüğümüzü pekiştirici konulara ağırlık verin." denilirken, Diyanet personelinin temel atma törenlerine dahi katılmamaları istedi.

Genelgede şu uyarılara yer verilmişti:
"1- Seçim gezileri ve hiçbir siyasi faaliyete katılmayın.
2- Vaaz ve hutbelerde hiçbir şekilde siyaset yapmayın.
3- İç ve dış politik konulara girmeyin.
4- Cami ve Kur'an kurslarının altında ya da bitişiğindeki imalathanelerde hiçbir şekilde seçim çalışması yapılmamalı. Afiş veya bayraklarla süslenmemesi konusunda ilgili kişileri uyarın.
5- Yapılan iş ve hizmetler nedeniyle açılış ile temel atma dahil tören ve konuşma yapmayın; demeç vermeyin.
6- Başkanlık ve Türkiye Diyanet Vakfı araçlarını siyasi faaliyetlerde kullanmayın.
7- Toplumu dini konularda aydınlatma faaliyetleri ifa edilirken her zaman olduğu gibi yetkisiz ve sorumsuz kişilere vaaz ettirmeyin.
8- Vaaz ve hutbelerde dini ve milli bütünlüğümüzü pekiştirici konulara ağırlık verin.
9- İma yoluyla bile olsa herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin lehine veya aleyhine olabilecek konuşmalardan, yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verebilecek davranışlardan sakının.
10- Siyasi partilere veya adaylara hiçbir şekilde bağış ve yardımlarda bulunmayın.
11- Görevlilere zorunlu haller ve haftalık izinler dışında 31 Mart’a kadar izin vermeyin." CİHAN

Yorumlar