Diyanet'ten dünya mazlumları için kurban

Diyanet Vakfı bu yıl dünya genelinde yoksullar için 225 bin kurban kesimi yapmayı planlıyor

Google Haberlere Abone ol
Diyanet'ten dünya mazlumları için kurban
Türk Diyanet Vakfı (TDV) ve Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt içinin yanı sıra 130 ülkenin yoksul bölgelerinde 225 bin kurbanı mazlumlara ulaştırmayı hedefliyor.

Türk Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığıyla yürüttükleri vekaletle kurban programını 1993 yılında başlattıklarını, o dönem 2 bin 500 olan vekaletle kurban kesim sayısının geçen yıl 180 bine yükseldiğini anlattı.

Kurbanları, görevliler ve gönüllülerin nezaretinde İslami usullere uygun şekilde kestiklerini belirten Çetin, "Bu yıl inşallah 130 ülkede 530 farklı bölgede kurbanlarımız kesilecek. Yine bu yıl 500'ün üzerinde görevli ve gönüllümüz belirli bir disiplin ve program çerçevesinde yurt dışına çıkacak. İnşallah bu yıl 225 bin kurban hedefimiz var." dedi.

Çetin, bu seneki 225 bin kurbanın yaklaşık 100 bin civarının yurt içinde, geriye kalan 125 bininin ise yurt dışında kesileceği tahmininde bulunduklarını dile getirerek, "Zor bir organizasyon ama TDV 23 yıllık bir tecrübeyle bunu layıkıyla yerine getiriyor." diye konuştu.

"HARİTADA ADI ZOR BULUNAN COĞRAFYALARA ULAŞIYORUZ"

Kesilen kurbanların fakir fukara bölgelerde dağıtıldığını aktaran Çetin, "Yurtdışında özellikle savaş bölgeleri, kıtlık ve afet bölgeleri önceleniyor. Bir ülkede 2 bin kesiyoruz ama başka bir ülkede 20 bin kesiyoruz. Bu o bölgenin konjonktürel durumuna göre değişiyor, ihtiyaca binaen değerlendiriliyor. Haritada adını dahi zor bulacağınız ülkelerde biz milletimiz, hayırseverlerimiz adına kesimi gerçekleştiriyoruz." dedi.

SIĞINMACILAR DA UNUTULMADI

Abdurrahman Çetin, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları da unutmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Suriye sınırında bir aşevimiz var. Günlük 10 bin ila 20 bin kişi arasında yemek dağıtıyoruz. Aynı zamanda 60 bin ekmek çıkarıyoruz. Müftülüğümüz aracılığıyla orada güçlü bir kurban organizasyonu gerçekleştirilecek.

Suriye'de savaş şartları sebebiyle kesim yapmak çok sağlıklı değil. Sınır bölgelerinde kurban keserek iç bölgelerde mümkün olan yerlere dağıtılabilir. Ama zaten ülkemizde 3 milyon Suriyeli var. Onları doyurmak, o bölgede kesimi sağlamak bile bizim için önemli. Özellikle Hatay, Gaziantep bölgelerindeki sığınmacıları doyurabilecek, onlara da bir kurban bayramı havası tattırabileck bir organizasyon yaptık. Sığınmacı kampları için de kesimler gerçekleştireceğiz."

"VEKALETLE KESİMDE GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ"

Vatandaşların kurban kesiminde "güven" unsurunu çok önemsediğini vurgulayan Çetin, yurt dışındaki kesim işini büyükelçilikler, müşavirlikler, ateşelikler, TİKA, bölgedeki diğer partner kuruluşlarla yerinde icra ettiklerini, herhangi bir güven sorunu yaşamadıklarını dile getirdi.
"Kurban alındı mı, kesildi mi, ödendi mi ödenmedi mi gibi bir sorun mümkün değil. Bir kurbanın vebalini hiç kimsenin verebilme lüksü yoktur." diyen Çetin, tüm kurbanları itinayla keserek ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını kaydetti.

YURT DIŞI KURBAN BEDELİ 500, YURT İÇİ 690 LİRA

Bu yıl yurt içinde vekaleten kurban kesim bedelinin 690, yurt dışının 500 lira olarak belirlendiğini dile getiren Çetin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'de insanımız bunu ibadet olarak kesiyor. Fakat Türkiye'de et ihtiyacı yok. Açlık, kıtlık yaşanan bir ülke değiliz çok şükür. Dünyanın öyle yoksul coğrafyaları var ki, düşünün, kurban kestiğimizde etini çiğ çiğ yiyen insanlarla karşılaşıyoruz. 5 kiloluk kurban etinden mama yapıp, onu bir yıl çocuklarına yediren coğrafyalara gidiyoruz. Bizim coğrafyamız kadimdir, insanlarımız irfanlı insanlardır. Bu bölgelere, bu insanlara daha fazla ulaşma gayretiyle bize vekalet verebilirler."

Yorumlar