Diyanet-Sen rotasyon düzenlemesi iptali için yargıya başvuracak

Diyanet-Sen, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından defalarca değiştirilen ve “yamalı bohça” diye tanımladıkları ‘Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin rotasyonu düzenleyen ilgili maddelerinin iptali için yargı yoluna başvuracağını...

Google Haberlere Abone ol
Diyanet-Sen rotasyon düzenlemesi iptali için yargıya başvuracak

Diyanet-Sen, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından defalarca değiştirilen ve “yamalı bohça” diye tanımladıkları ‘Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin rotasyonu düzenleyen ilgili maddelerinin iptali için yargı yoluna başvuracağını duyurdu.

Diyanet-Sen yönetimi, yaptığı yazılı açıklama ile değişiklikler sonrası 17 Haziran günü yürürlüğe giren ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ve ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliği’ ile 18 Haziran’da yürürlüğe giren ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ düzenlemelerine tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, toplamda üç yönetmelik düzenlemesi yaptığı, bu yönetmeliklerden ikisindeki (Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme ile Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği) bazı maddelerin yeniden düzenlendiğine işaret eden açıklamada, daha önce yönerge düzenlemesi olarak bulunan çalışma yönergesi de bir üst norm haline getirilerek yönetmelik düzenlemesinin “Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliği” şeklinde yeniden ele alındığı hatırlatıldı.

"TALEPLER VE ŞİKAYETLERİ İVEDİ DEĞERLENDİRDİK"

İdareler tarafından çıkarılan yönetmelik düzenlemelerinin genellikle her kurumun kendi iç işleyişine yönelik olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar yer aldı: “Yönetmelikler en başta Anayasa'ya, daha sonra kanunlara ve çerçeve yönetmeliklere aykırı olarak düzenlenemez. Ayrıca, kurumların yönetmelik düzenlemelerinde takdir yetkisi olsa da bu yetki keyfi olarak da kullanılamaz. Bu itibarla Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yayımlanan yeni yönetmelikler; (özellikle Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin bazı maddeleri rotasyon düzenlenmesi gibi) hukuk düzeni, idarenin sürekliliği, çalışma barışı ve uygulanabilirlik kapsamında değerlendirildiğinde pek çok sorunu kendi içinde barındırmaktadır.

Söz konusu yönetmeliklerle ilgili ve özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan din görevlisi üyelerimizi oldukça rahatsız etmiş olup bu düzenlemelerle ilgili tarafımıza ulaşan talepler-şikayetler ivedi olarak sendikamız yönetim kurulu ve avukatlarımızca değerlendirilmiştir.“

"GÖÇEBE DİN GÖREVLİSİ OLMAK İSTEMİYORUZ"

Sendikanın, resmi internet sitesinde söz konusu “rotasyon” düzenlemesine karşı tavrını, yönetmelik düzenlemeleri yayımlanmadan çok önce 28.05.2014 tarihli ve “Göçebe Din Görevlisi Olmak İstemiyoruz” başlıklı haberi ile çok net ortaya koyduğuna vurgu yapan Diyanet-Sen yönetimi, “Sendikamız bu tavrını değiştirmeyecek ve üyelerinin taleplerini de dikkate alarak düzenlemelere karşı her türlü hukuksal yollara başvurusunu yapacaktır. Üyelerinin hak ve menfaatlerini her türlü hukuk zemininde koruyan Diyanet-Sen, Başkanlık tarafından defalarca değiştirilen adeta ‘yamalı bohçaya’ dönen ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin’ rotasyonu düzenleyen ilgili maddelerinin iptali için yargı yoluna başvuracaktır. Ayrıca, değişiklik yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği'nin ve yeni ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliği’ ile ilgili olarak da değerlendirmelerimiz devam etmekte olup bu düzenlemeler içinde her türlü hukuki başvuru yolu değerlendirilmektedir.” görüşünü aktardı.

CİHAN

Yorumlar