Diyanet: Kuraklık sebebiyle ürün yetişmeyen tarlanın kirası verilmez

Diyanet İşleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu, kiralanan bir tarladan, kuraklık ve dolu gibi afetler sebebiyle ürün alınamadığı durumlarda, tarla sahibine kira ödenmeyeceğine hükmetti.Vatandaşların çeşitli konulardaki sorularını...

Google Haberlere Abone ol
Diyanet: Kuraklık sebebiyle ürün yetişmeyen tarlanın kirası verilmez

Diyanet İşleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu, kiralanan bir tarladan, kuraklık ve dolu gibi afetler sebebiyle ürün alınamadığı durumlarda, tarla sahibine kira ödenmeyeceğine hükmetti.

Vatandaşların çeşitli konulardaki sorularını sanal alemden cevaplandıran Din işleri Yüksek Kurulu, "Kiralanan bir tarladan, kuraklık, dolu gibi sebeplerle ürün alınamadığı durumlarda, tarla sahibine yine de kira ödenmesi gerekir mi?” sorusunu değerlendirdi. Kurul, kiralanan bir araziden kuraklık, dolu, sel baskını, çekirge istilası gibi doğrudan ürüne yönelik bir afet sebebiyle ürün alınamazsa Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre kira fesh edilemeyeceği gibi ücretten indirim de yapılmayacağını hatırlattı.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Hanefi mezhebinde ise yağmurla sulanan araziden, yağmurun yağmaması, değirmenin suyunun kesilmesi gibi sebeplerle, kiralanan maldan ürün alınmasına engel tabii afet olması durumunda kiracının ücret ödemeyeceği açıkladı. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Çünkü araziden yararlanma imkanı olmamıştır (Merğinani, el-Hidaye, III, 249). Arazi ekildikten sonra ekini çekirge yese veya başka bir afet arız olsa; afet anına kadarki sürenin kirası ödenir. Afet anından sonra ise, eğer araziyi tekrar ekerek başka bir ürün alma imkanı bulunursa kalan sürenin kirası da ödenir. Tekrar ekilip ürün alma imkanı bulunmazsa kalan sürenin kirası ödenmez (İbn Abidin, el-Ukudü’d-dürriyye fi Tenkihı’l- Fetava’l-Hamidiyye, Bulak, 1300 H. II, 99)."

KİSA SÜRESİ DOLMADAN SÖZLEŞMEYİ FESHETMEK CAİZ DEĞİL

"Bir evi belli bir süre için peşin parayla kiralayıp da, süresi dolmadan evden çıkan kişi, oturmadığı günlerin kirasını geri alabilir mi?" sorusunu da cevaplandıran Kurul, kira akdinin, her iki taraf için de bağlayıcı olduğunu hatırlattı. Kararda, "Kira süresi dolmadan taraflardan birisinin akdi tek taraflı olarak feshetmesi caiz değildir. Dolayısıyla bir evi belli bir süre için peşin parayla kiralayan, ancak süresi dolmadan çıkan kişi, anahtarı aldıktan sonra bir süre oturmayıp boş bırakması durumunda kiranın tamamını ödemek zorunda olduğu gibi (Merğinani, el-Hidaye, III, 232), erken çıkması durumunda da geriye kalan günlerin ödenmiş kirasını geri alamaz. Şayet kira bedeli peşin alınmamışsa, kiracı kalan süre içersinde oturmadığı günlerin kirasını da ödemek zorundadır." denildi. CİHAN

Yorumlar