Diyanet İşleri Başkanı: Günde bin Müslüman katlediliyor

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yapılan araştırmalara göre son yıllarda günde bin Müslümanın öldürüldüğünü söyledi. Görmez, Müslümanları katledenlerin yüzde 90'ının yine Müslümanlar olduğunu ifade etti.İslam bilginlerini...

Google Haberlere Abone ol
Diyanet İşleri Başkanı: Günde bin Müslüman katlediliyor

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yapılan araştırmalara göre son yıllarda günde bin Müslümanın öldürüldüğünü söyledi. Görmez, Müslümanları katledenlerin yüzde 90'ının yine Müslümanlar olduğunu ifade etti.

İslam bilginlerini bir araya getiren forum, Beşiktaş’ta düzenlenen toplantıda sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Forumun kapanışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam dünyasının yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Öldürülen Müslümanlar hakkında yapılan bir araştırmaya atıfta bulunan Görmez şöyle devam etti: “Son yapılan bazı araştırmalara göre son yıllarda günde ortalama bin Müslüman katlediliyor. Bunun yüzde 90’ı Müslüman kardeşi tarafından katlediliyor. Sadece Suriye ve Irak’ta değil, Libya’da Afganistan’da Pakistan’da Afrika’nın pek çok yerinde buralarda ortaya çıkan hareketler var. Boko Haramlar var, IŞİD’ler var, bütün bunlar türedi. Bütün bunlar Müslüman kamuoyu içinde ortaya çıktı. Bizim üzerinde durmamız gereken en önemli husus bu yanlış yapılar İslam medeniyeti içinde nasıl oluştu. Toplantının asıl gayesi ise bütün bunların temelinde mezhepçilik yahut taifeye dediğimiz fitne ateşini nasıl söndürebiliriz? Biz de dedik ki etrafımızı bir ateş çemberi sarmış ve bu ateş içinde müminler yanıyor, müminler birbirini katlediyor, ve doğrusu biz sadece bu sorunu ele almak için toplandık. Yoksa biliyoruz Boko Haram’ın kaçırdığı kız çocukları Myanmar’da katledilen insan sayısını bilen yok. Oradaki mülteci kamplarında ne büyük hadiseler, acılar yaşanıyor.”

‘İSLAM DÜNYASININ ULEMA SORUNU VAR”

İslam dünyasının ulema sorunu olduğunu belirten Görmez, “İslam dünyasının çok sorunları var ama haddim olmayarak söylüyorum; İslam dünyasının bir de ulema sorunu var. Eğer alimler rehberliklerini tam yapsalardı acaba bu sorunları yaşar mıydık? Sadece bunu konuşmak için belki bir araya gelmek gerekiyor. Bütün bu yapıların arkasında yayınlanan fetvalar var. İslam dünyasını sıkıntıya sokan sonradan ortaya çıkan hareketlere baktığımızda her birisinin başında İslam üniversitelerini bitiren adamlar var. Kur’an’ın hangi hükmünden bunları çıkardılar? Hangi hadisten bu yanlışlıkları çıkardılar?”

CİHAN

Yorumlar