Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Mabetle üniversite birbirinden ayrılamaz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek akıl ile kalbin birbirinden ayrılması demektir.

Google Haberlere Abone ol
Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Mabetle üniversite birbirinden ayrılamaz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek akıl ile kalbin birbirinden ayrılması demektir.” dedi.

    Erzurum’da Atatürk Üniversitesi içerisinde inşa edilen batı kampüsü camiinin açılış törenine katılan Mehmet Görmez, insan olarak yeryüzündeki en büyük görevlerden bir tanesinin de yeryüzünü imar etmek olduğunu ifade etti. Prof. Görmez tarih içerisinde üniversite ile mabetlerin birlikte olduklarını söyledi.

    Prof. Görmez şunları kaydetti: "Kur’an- Kerim’de insanoğlunun yaratılış gayesini anlatan çok küçük bir ayet vardır. Allah sizi yerden yarattı. Yeryüzünden yarattı ve sizden yeryüzünü imar etmenizi istedi. Bu ayetin çok farklı bir anlamı var. Bizim Farabi’miz bu ayetten bir şehir felsefesi çıkaracaktır. Ancak insan kendini imar etmeden yeryüzünü imar edemez. Kalbini imanla imar etmeden davranışlarını ahlakla imar etmeden yeryüzünü imar etmesi mümkün değildir. Kendisini imar etmesi içinde camileri inşa etmesi gerekir. Bizim yaradılış gayemiz yeryüzünü imar etmek, yeryüzünü imar etmek içinde kendimizi imar etmemiz lazım. Kendimizi imar içinde camilerimizi, mescitlerimizi imar etmemiz lazım. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üniversitelerimizde camilerin açılmasına öncülük etmeye çalışıyoruz. Çok gecikmiş proje olarak değerlendiriyorum. Çünkü mabetle üniversite tarih boyunca beraber oldular. Zaman zaman ayrıldığı olmuştur. Ama tarih incelendiğinde üniversiteler mabetlerden çıkmıştır. Mabetle üniversite birbirinden ayrılmaz. Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek akıl ile kalbin birbirinden ayrılması demektir. Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek din ile bilimin, Kevni ayetlerle ilahi ayetlerin birbirinden ayrılması demektir. Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek insanoğlunun parçalanması demektir. Mabetle üniversiteler birbirine yakışan müessesedir." CİHAN

Yorumlar