Diyanet İşleri Başkanı Görmez: İslam dünyasında olup bitenler arızi durumlardır

İstanbul Müftülüğü'nün düzenlediği iftar yemeğinde, Suriye, Irak ve Filistin'de yaşanan zulüm dile getirildi. Farklı din ve cemaat mensupları, kardeşliğin pekişmesi ve zulümlerin durması temennisinde bulundu. Diyanet İşleri Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
Diyanet İşleri Başkanı Görmez: İslam dünyasında olup bitenler arızi durumlardır

İstanbul Müftülüğü'nün düzenlediği iftar yemeğinde, Suriye, Irak ve Filistin'de yaşanan zulüm dile getirildi. Farklı din ve cemaat mensupları, kardeşliğin pekişmesi ve zulümlerin durması temennisinde bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, "İslam dünyasında olup bitenler arızi durumlardır. Biz, birlik, beraberlik ve kardeşliğimiz koruduğumuz sürece yaşananlar geçicidir." dedi.

İstanbul Müftülüğü'nün Hidiv Kasrı'nde düzenlediği iftar programına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Süryani Ortodoks Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin, Fener Rum Patrikhanesi temsilcisi Peder Benyamin, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi'nden Başpiskokopos Aramya Ateşyan, Hahambaşı İshak Haleva, farklı din ve cemaatlerin temsilcileri ile diyanet mensupları katıldı.

Kur'an tilavetiyle başlayan program, dua edilmesiyle devam etti. İftarın ardından kürsüye çıkan Mehmet Görmez, Ramazan ayının önemine dikkat çekti. Görmez, "Ramazan'ın bütün insanlığa merhamet adalet, şefkat, huzur getirmesini temenni ederim. İnanın en büyük unutkanlığı Rabbini unutmasıdır. Ramazan'ın en büyük değeri bize unuttuklarımızı hatırlatmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Son yıllarda her ramazana buruk giriyoruz" diyen Görmez, şöyle devam etti: "Ama şunu ifade etmek isterim ümitsizliğe yer yok. İslam dünyasında olup bitenler arızi durumlardır Olanların akılda, hikmette, ilimde yeri yoktur. Bunlar işgallerin, sömürgelerin sonucu cehaletle ortaya koyduğu tavırlardır Hikmet akli selim galip gelecektir. Millet olarak dikkat etmemiz gereken bir husus hangi dinden olursa olsun şunu farkında olmalı. Biz mazlumlara umut olmuş bir milletin çocuklarıyız. Mazlumların umudunu bağladığı bir ülke olduk. Yeter ki biz birliğimizi beraberliğimiz bozmayalım."

Gazze'ye yönelik saldırılara da değinen Görmez, sahur vakti insanların bombalarla öldürüldüğüne dikkat çekerek, bunların 21 tanesinin çocuk olduğunu söyledi. Görmez, sözlerini tekrar ederek, bunların geçici durumlar olduğunu vurguladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da şunları söyledi: "Bu nimetlerin, bu güzelliğin devamı için dua ediyoruz. Ruhani liderlerin temennilerini dinledik. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında Rabbim oruçlarımızı kabul etsin. Rabbimiz oruç ibadetini çok değerli buluyor ve ecrini çok özel vereceğiniz söylüyor. Bu ibadet sadece midemizle ilgili değil. Bu gönül ibadetidir. Yaşananlar gönül orucumuzun yetersiz olmasından kaynaklanıyor. İnşallah temennimiz dünyada gönülleri tertemiz insanların kucaklaşacağı bir geleceğin müjdelenmesidir."

RUHANİ LİDERLER, ÇEVRE COĞRAFYA'DA YAŞANAN ACILARA DİKKAT ÇEKTİ

Yusuf Çetin: Ramazan'ın ülkemizin birlik ve beraberliğine, kalkınmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Ortadoğu'da en başta olmak üzere gerçek barış sağlansın, savaşlar olmasın, kimse aç kalmasın herkes bulunduğu ülkesinde birlik içinde mutlu yaşasın. İmanla Allah'a yalvardığımız zaman inanıyorum ki Allah dualarımızı kabul edecek."

Aramyan Ateşyan: "Hepinize selamünaleyküm diyeyim. Selam demek huzur barış birlik beraberlik demektir. İftarı açtık ama huzur içinde yiyebildik mi bilmiyorum. Göz önünde Suriye, Mısır, Irak, Filistin'i bulunduruyoruz ve aklımıza gelmeyen bazı ülkeleri bulunduruyoruz. Din adına adam öldürmek insana ne kadar yakışır bilmem Din adına yapılan katliamlar İlam dinini lekelemektir. Tanrı adına adam öldürmek... İnsanı sevemeyen Tanrı'yı sevemez. Dinler hakareti bile büyük günah sayarken din adına adam öldürmek insana ne kadar yakışır bilemem. Kutsal Ramazan döneminde sadece oruç tutmak değil, orucun anlamını anlamak gerekir. Dinler arası sağlıklı bir köprü hala atılamadı Mezhepler arası sağlıklı bir köprü atılamadı 21. Yüzyılda din mezhep ayrımı yapılabiliyor."

İshak Haleva: "Bu güzel havayı beraber yaşadığımız için teşekkür ederim. Komşularımızda ateş çemberi varken, bakın hep beraber oturup konuşabiliyoruz. Hep beraber üzüntümüzü paylaşıyoruz. Zaten Tanrı'nın istediği bu değil mi?"

CİHAN

Yorumlar