Diyanet: İltimas yasaktır, Peygamberimiz (sas) talepten ziyade liyakat aramıştır

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'kayırma, arka çıkma' anlamına gelen iltimasın dinen yasak olduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Diyanet: İltimas yasaktır, Peygamberimiz (sas) talepten ziyade liyakat aramıştır

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'kayırma, arka çıkma' anlamına gelen iltimasın dinen yasak olduğunu bildirdi. Kurul, "Görev dağıtımında talepten ziyade liyakat arayan Hz. Peygamber Efendimiz (sas) de çeşitli vesilelerle iltiması hem yasaklamış hem de böyle bir davranışın helak sebebi olduğunu belirtmiştir" ifadelerine yer verdi.

Bir vatandaşın 'İltimas ne demektir?' sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, sözlük manasının 'istemek, aramak' anlamına gelen iltimasın bir ahlak kavramı olarak 'adam kayırma' anlamında kullanıldığını hatırlattı. İltimasın, dinlerin ve hukuk sistemlerinin genellikle yasakladığı bir davranış olduğunun vurgulandığı kurul kararında, "Kur’an’da yer alan hak, adalet, dürüstlük gibi ahlaki konulara ilişkin pek çok ayet iltimas yasağını da içerir. Ayrıca, insanların belli bir amaca ulaşmak için birbirlerine aracı olmaları anlamına gelen şefaat kelimesi Kur’an’da şefaat-i seyyie ve şefaat-i hasene şeklinde ikiye ayrılmıştır. Yine bir ayette, yargı işlerinde iltimas yasaklanmıştır (Nisa, 4/135). Hz. Peygamber (sas) de çeşitli vesilelerle iltiması hem yasaklamış hem de böyle bir davranışın helak sebebi olduğunu belirtmiştir (Buhari, Hudud, 11, 12). Kur’an’da 'emanet' olarak nitelenen görevlerin ehil olanlara verilmesi emredilirken (Nisa, 4/58) aynı zamanda görev taksiminde iltiması onaylamayan genel bir ilke de konulmuştur. Hz. Peygamber (sas), görev dağıtımında talepten ziyade liyakat aramıştır."
CİHAN

Yorumlar