Diyanet: Hutbede Konuşmayın, Peygamber'in Adı Anılırsa Salavat Getirin

Diyanet, cuma namazında hutbe okunurken cemaatin hiç konuşmadan hutbeyi dinlemesi gerektiğini, Peygamber Efendimiz'in isminin anılması halinde isa salavat getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Diyanet: Hutbede Konuşmayın, Peygamber'in Adı Anılırsa Salavat Getirin

Dişanet işleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, cuma namazında hutbe okunurken cemaatin hiç konuşmadan hutbeyi dinlemesi gerektiğini, Peygamber Efendimiz'in (SAV) adının anılması şeklinde isa salavat getirilmesi gerektiğini bildirdi.

'HUTBE VERİLİRKEN SELAM ALIP VERİLMEMESİ GEREKİR'

Din İşleri Yüksek Kurulu bir vatandaşın, 'Hutbede Peygamberimizin (SAV) ismi geçtiğinde salavat getirmek gerekir mi?' sorusunu cevaplandırdı. Kurul cevabında şu ifadelere yer verildi: 'Cuma namazında hutbe okunurken cemaatin konuşmayıp dinlemesi, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması gerekir. Konu hakkında şekilde Peygamberimiz (SAV): 'Cuma günü imam hutbe okurken arkadaşına (yalnızca) 'dinle' desen (bile yine) boş, gereksiz konuşmuş olursun.' buyurarak hutbenin dinlenmesi hususundaki hassasiyetini dile getirmiştir.'

'HUTBE OKUNURKEN CAMİYE GİREN KİMSE SÜNNETİ KILMADAN OTURMALI'

Hutbe okunurken camiye gelen kimsenin Cuma namazının ilk sünnetini kılmadan oturması gerektiğine dikkat çekilen izahatda, 'Hutbe okunurken camiye gelen kimse, oturmalı ve hutbeyi dinlemelidir. Hatibin dikkatle dinlenmesini, -hatibin minbere çıkışından namaz bitinceye kadar- bir tüm şekilde değerlendiren Hanefi mezhebi alimleri namazda haram bulunan her şeyin hutbede de haram bulunduğu hükmünü çıkarmışlar ve hutbe okunurken cemaatin konuşmaması, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması gerektiğini anlatım etmişlerdir. Ancak hutbede dua edilir yada Hz. Peygamber'in (SAV.) ismi zikredilirse kendi işitebileceği bir sesle salat-ü selam okunabileceğini ve hatibin duasına 'amin' denebileceğini söylemişlerdir.' denildi.

ERKEKLER CUMA NAMAZINDAN ÇIKMADAN BAYANLAR ÖĞLE NAMAZINI KILABİLİR Mİ?

Din İşleri Yüksek Kurulu, kadınlar ve kendilerine cuma namazı farz olmayan hasta ve bunun gibi kimselerin zaman girdikten sonra, imam cuma namazını bitirmeden öncelikle kendi evlerinde öğle namazını kılabileceklerine hükmetti. izahatda, 'Kendilerine cuma namazı farz olmayan bu gruptakilerin kentte yada belde hükmünde bulunan bir yerde öğle namazında cemaat yapmaları da mekruhtur; kendi başlarına kılmalıdırlar. Kendisine cuma namazı farz bulunan bir kimse ise özürsüz şekilde cumaya gitmez ve imam cuma namazını bitirmeden öncelikle kendi evinde o günkü öğle namazını kılarsa Hanefilere oranla bu namaz geçerlidir, ama cumaya gitmediği için günahkar olur. Diğer üç mezhebe ve Hanefilerden İmam Züfer'e oranla ise kıldığı öğle namazı geçersizdir. Cuma namazı kılındıktan sonra yine kılmalıdır.' ifadeleri yer aldı.

İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar