Diyanet Alo Fetva Hattı, peygambere gurur isnadına cevap verdi

Diyanet Alo Fetva Hattı, Hz. Muhammed'e (sav) 'gurur' isnadında bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıklamalarıyla ilgili fetva verdi. Fetvada, bilinçli söylenen bu sözün insanı küfre kadar götüreceği, kasıtlı söylenmemişse cahilce...

Google Haberlere Abone ol
Diyanet Alo Fetva Hattı, peygambere gurur isnadına cevap verdi

Diyanet Alo Fetva Hattı, Hz. Muhammed'e (sav) 'gurur' isnadında bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıklamalarıyla ilgili fetva verdi. Fetvada, bilinçli söylenen bu sözün insanı küfre kadar götüreceği, kasıtlı söylenmemişse cahilce bir konuşma olduğu, her iki halde de tevbe edilmesi gerektiği vurgulandı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, geçtiğimiz günlerde İstanbul Eyüp'te partililere bir konuşma yaptı, Hz. Muhammed’in (sav) Mekke fethedildiğinde şehre girerken nefsine pay çıkardığını, bu yüzden Allah tarafından uyarıldığını iddia etti. muspethareket.com internet sitesi, tepki doğuran bu açıklamayı Diyanet Alo Fetva Hattı'na sordu. Diyanet Alo Fetva Hattı, muspethareket.com'da yayınlanan habere göre, "Peygamber (sav) gurura kapıldı, biz kapılmadık” ifadesi hakkında şu fetvayı verdi:

“Gurur var mı Peygamber’de (sav)? Allah (cc) O’nun (sav) gururunu ta anadan doğma kırmış, temizlemiş. Gurur kelimesinde aldatmak vardır, aldanmak vardır. Cenab-ı Hakk (cc) ayet-i kerimede diyor ki, 'Siz gurura kapılmayın çünkü kendi kendinize aldanırsınız, kendi kendinizi aldatırsınız.' Peygamberde (sav) böyle bir gurur meselesi yoktu. Yanlış, yanlış; kasıtlı söylediyse iftiraya kadar gider. Kasıtlı değil de böyle avamın konuştuğu şekliyle genel bir konuşma yaptı ise bilmeden cahilce yapmıştır, Allah (cc) affetsin deriz. Tevbe etmesi gerekir. Pişman olacak, bir daha yapmayacak onu. Kasıtlı ise daha tehlikeli, peygambere (sav) sen iftira ediyorsun. Bizim peygamberimiz (sav) veya diğer peygamberler vatandaşına dini tebliğ ederken ne diyorlardı? 'Bu iftiracı, yalancı' diyorlardı. Ve onun yüzünden toplumlar ceza yemiştir. Yanıltıcı ve günah bir şeydir. O halka söylenilmez. Peygamberlerin sıfatları var. Birisi nedir? İsmet’tir. Her türlü gururdan, enaniyetten, ucubiyetten, her türlü günahlardan korunmuştur. Kim koruyor O’nu (sav)? Allah (cc) koruyor. Onu söyleyenler kimse, umarım yanlışlıkla söylemiştir, hataen söylemiştir. Allah affetsin diyoruz. "

Diyanet Alo Fetva Hattı görevlisi, 'Bunu kamuya açık yerde söylemek sıkıntıya yol açar mı?' sorusu üzerine şu bilgiye verdi: "Tabi canım. Toplu bir yerde söylediğin zaman da ihtilaf çoğalır. Bugün İslam dünyasındaki bu problemler nereden kaynaklanıyor? Aynen bu sorulara eşdeğer soruları ortaya atmak suretiyle toplumun içine fitne sokuyorlar. Sonra sen-ben onu temizleyeyim diye uğraşıyoruz. Bu arada da birbirimizi yiyoruz, öldürüyoruz, yaralıyoruz. En büyük fitne. Allah (cc) buyuruyor ki, 'Fitne kapısını kapatınız. Fitne çıkaranı da ıslah ediniz. Fitneyi de orada imha ediniz. Yoksa Allah (cc) sadece fitneyi çıkartanı değil, hepinizi cezalandırır' diyor ayet-i kerimede. (Enfâl Sûresi/ 25) Geçmiş milletlerin peygamberlerine bakalım. Onların ceza yemesinin sebebi, fitneyi çıkartıyorlar, onu da kapatmıyorlar, o fitne yayılınca hepsi de ceza yiyor. Bilerek konuşuyorsa, küfre kadar gider." CİHAN

Yorumlar