Diyabet, Türkiye’de dünyaya oranla daha sık görülüyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Akkaya, diyabet hastalığının Türkiye’de dünyaya oranla daha sık görüldüğünü belirterek, “2007 yılında yaklaşık yüzde 7 kadar diyabetik hasta varken şu an yüzde 14’e kadar çıkmış durumda.

Google Haberlere Abone ol
Diyabet, Türkiye’de dünyaya oranla daha sık görülüyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Akkaya, diyabet hastalığının Türkiye’de dünyaya oranla daha sık görüldüğünü belirterek, “2007 yılında yaklaşık yüzde 7 kadar diyabetik hasta varken şu an yüzde 14’e kadar çıkmış durumda. Bu rakam Dünya Sağlık Örgütü'nün 2025 yılında olmasını düşündüğü bir oranı biz Türkiye olarak 2013 yılında yakalamış bulunuyoruz.” dedi.

Doruk Yıldırım Hastanesi tarafından düzenlenen ‘diyabet’ konulu seminerde konuşan Dr. Akkaya, şunları dile getirdi: “Obezite ile birlikte diyabet giderek daha sık görülmeye başlandı. Kalp, böbrek ve beyinle alakalı bazı problemler meydana getirebiliyor. Özellikle gözde körlüğe kadar gidebilen ve ayaklarda kesilme ile sonuçlanan bir rahatsızlıktır.”

Türkiye’de dünyaya oranla daha sık görüldüğünü belirten Akkaya, şöyle devam etti: “2007 yılında yaklaşık yüzde 7 kadar diyabetik hasta varken şuan yüzde 14’e kadar çıkmış durumda. Bu rakam Dünya Sağlık Örgütü'nün 2025 yılında olmasını düşündüğü bir oranı biz Türkiye olarak 2013 yılında yakalamış bulunuyoruz. Bunun sebebi obezitenin artması, rafine gıdaların fazla tüketilmesidir. Bu nedenle diyabet, önemli bir sağlık problemidir.”
Diyabet sürecinde tedavi için en önemli iki unsur bulunduğunu belirten Dr. Akkaya, “Tedavide diyet ve egzersiz olmazsa olmazdır. Bunların yerine konulabilecek bir ilaç henüz yok. Özellikle Tip2 diyabet hastalığında ilaç tedavisi uygulanıyor. Ki en sık görülen Tip2’dir. Hastalık tipine göre çeşitli tedavi yöntemleri izliyoruz. Amacımız hastalarımızın kalp krizi, böbrek yetersizliği riskini en aza indirmektir.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar