"DİTİB her türlü siyasi görüşün dışındadır"

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yönetimi, DİTİB’in her türlü siyasi görüşün dışında olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
"DİTİB her türlü siyasi görüşün dışındadır"

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yönetimi, DİTİB’in her türlü siyasi görüşün dışında olduğunu vurguladı. Bazı yayın organları, TC. Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığı (YTB) tarafından Almanya ve Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlere yönelik DİTİB üzerinden finansal destek sağlandığını iddia etmişti.

DİTİB’in Alman yasalarına göre, 1984 yılında 234 yerel derneğin birleşmesi ile kurulduğu vurgulanan açıklamada,Almanya’daki en büyük STK olan DİTİB’in bazı projelere imza attığı ve bu projeler çerçevesinde de bazı maddi destekler aldığı belirtildi.

YTB’nin şu ana kadar sadece iki projeyi kısmen finanse ettiğini bildiren DİTİB, bunlardan birinin iki kentteki anaokulu açma çalışmaları, diğerinin ise, “Sorun Algısından Şans Algısına: Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri” projeleri olduğunu bildirdi.

YTB’nin verdiği mali destek miktarının da belirtildiği DİTİB açıklamasında şu bilgilere yer verildi: “Bu iki proje çerçevesinde DİTİB’e YTB tarafından toplam 102.573,6793 Euro proje desteği verilmesi öngörülmüş ve henüz yarısı gönderilebilmiştir. Bu rakam, YTB’nin Almanya’daki derneklere sağladığı iddia edilen yaklaşık 1.5 Milyon Euro’luk proje desteğinin onda birinden daha aza tekabül etmektedir.

Her iki projenin yüzde 10 ila yüzde 25’lik kısmı ise DİTİB’in öz kaynakları kullanılarak yürütülmektedir. İlgili haberlerde yer alan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlere yönelik DİTİB üzerinden finansal destek sağladığı gibi iddialar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Çünkü DİTİB üzerinden herhangi bir göçmen derneğine YTB'nin finansal destek sağlaması söz konusu değildir.”

DİTİB’in asıl olarak Almanya’daki Müslümanlar tarafından desteklendiği hatırlatılan açıklamada, “DİTİB’in hizmetleri kamuoyu vicdanı tarafından takdir edilmekte ve Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli Müslümanlar tarafından desteklenmektedir. DİTİB’in her türlü siyasi görüş ve düşüncenin dışında sürdürmekte olduğu faaliyetlerde, imkanlar el verdiğince, farklı proje kaynaklarını kullanması doğaldır.

DİTİB yürüttüğü faaliyetlerde şeffaflık esasını önemser ve sağladığı başarı ve ulaştığı kitle açısından her zaman farklı proje uygulayıcılarının kazanmaya çalıştığı önemli partnerlerden de birisidir.” denildi. CİHAN

Yorumlar