DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yarın iş bırakacak

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Soma’da çok sayıda maden işçisinin ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Çerkezoğlu, olayı protesto etmek için bir dizi eylem yapacaklarını yarın da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyelerinin bir günlüğüne...

Google Haberlere Abone ol
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yarın iş bırakacak

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Soma’da çok sayıda maden işçisinin ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Çerkezoğlu, olayı protesto etmek için bir dizi eylem yapacaklarını yarın da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyelerinin bir günlüğüne iş bırakacağını söyledi. Çerkezoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın da derhal istifa etmesini istedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (DİSK) Genel Merkezi’nde Soma’daki göçüğe ilişkin basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu okudu. Konfedarasyon olarak Soma’daki olaya ilişkin çalışmalarının sürdüğünü anlatan Çerkezoğlu, yarın DİSK’e bağlı sendikaların tamamının bir günlük iş bırakma eylemi yapacağını söyledi. Fındıklı’daki Sosyal Güvenlik Kurumu önünde eylem yapacaklarını da açıklayan Çerkezoğlu, “Soma’da yaşanan bir doğal afet değildir. Kaza dedikleri göz göre gelen bir katliamdır.” dedi.

“Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaşma politikalarını hayata geçirenlerdir.” diyen Çerkezoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Katliamın faili, kuralsız çalıştırma nedeniyle madende çalışan işçi sayısını bile tespit edemeyenlerdir. Katliamın faili, işçi sayısını bilmeyen ancak ‘işletmede her türlü alınmıştı’ diye açıklama yapan zihniyettir. Katliamın faili, 15 yaşındaki çocuğun ölüm haberinin geldiği madenle ilgili ‘mevzuata aykırı durum olmadığı’ yönünde açıklama yapan Çalışma Bakanlığı’dır. Katliamın faili, ‘bu mesleğin fıtratında ölüm vardır’ diyerek katliamı meşrulaştıran AKP hükümetidir. Katliamın faili, Soma’daki madenlerdeki iş cinayetlerinin araştırılması ile ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır. Geçtiğimiz sene 9 iş cinayetinin yaşandığı Soma madenleri ile ilgili önergeyi 2 hafta önce reddeden AKP’li vekillerdir. Katliamın faili, kömürün tonunu 130 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatan iş verendir.”

DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların yaşananları affetmemek, unutmamak ve hesap sormak için mücadeleyi yükselteceğini vurgulayan Çerkezoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: “İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırma derhal yasaklanmalıdır. Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenler derhal kamulaştırılmalıdır. İşçi sağlığı sorununu özelleştiren iş güvenliği yasası çöpe atılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı derhal istifa etmelidir.”

DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar olarak harekete geçeceklerini söyleyen Çerkezoğlu, “Yarın sabahtan itibaren KESK, TMMOB ve TBB ile birlikte saat 09.00’da tüm iş yerlerinde saygı duruşunun ardından iş bırakıyoruz. Tüm halkımızı da iş bırakarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri’nin önünde yürümeye, siyah giymeye, siyah kurdele takmaya, evinin, iş yerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar