DİSK Başkanı Beko: Bütün guruplara hakimiz; yeter ki polis müdahale etmesin

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yarın başta Taksim olmak üzere alanlarda olacaklarını söyledi. Kutlamalara DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin ile 60’ın üzerinde kurumun katılacağını belirten Beko, “ 1 Mayıs 2014 Taksim kutlamaları hükümetin...

Google Haberlere Abone ol
DİSK Başkanı Beko: Bütün guruplara hakimiz; yeter ki polis müdahale etmesin

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yarın başta Taksim olmak üzere alanlarda olacaklarını söyledi. Kutlamalara DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin ile 60’ın üzerinde kurumun katılacağını belirten Beko, “ 1 Mayıs 2014 Taksim kutlamaları hükümetin çelişkili, akıl dışı ve hukuk dışı yasağı ile engellenmek isteniyor. Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı Taksim’deyiz. Polis müdahale etmezse, devlet müdahale etmezse, burada bir provokasyon içine girmezlerse 1976’da yapılan 1 Mayıslarda olduğu gibi 2010, 2011, 2012 gibi hiç kimsenin burnu kanamadan dayanışma gününün garantisini verebiliriz. Yeter ki polis müdahale etmesin.” dedi.

DİSK Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Beko, “1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele gününün başta Taksim olmak üzere tüm Türkiye’nin alanlarında işçilerin, çalışanların, emekten yana olan tüm emek dostlarının yan yana, omuz omuza birlikte kutlayacağı bir gün olması dileğiyle. Türkiye işçi sınıfının ve dünya emek hareketinin birlik, dayanışma, mücadele günü kutlu olsun. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin düzenlediği ve 60’ın üzerinde kurumun katılacağı 1 Mayıs 2014 Taksim kutlamaları, hükümetin çelişkili, akıl dışı ve hukuk dışı yasağı ile engellenmek isteniyor.” diye konuştu.

Beko, 2010, 2011 ve 2012’de yüz binlerce kişinin katılımıyla Taksim Meydanı’nda bayram havasında gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarının açıklanamayan gerekçelerle yasaklandığına dikkat çekti. AK Parti’nin çelişkili davrandığını ifade eden Beko, “ 2010 yılında, ‘1 Mayıs hem Bayram, hem Taksim Meydanı’nda’ diye pankartlar asan AKP’nin 2014’teki yasakçı tutumu çelişkilidir, tutarsızlıktır. ‘1 Mayıs meydanına işçiler çıkarsa kent yaşamı olumsuz etkilenir’ diyerek, tüm kentte sıkıyönetim ilan etmek, ulaşımı engellemek ve İstanbul’da yaşayan 15 milyon insanı cezalandırmak akıl dışıdır. Biz 1 Mayıs 2014 komitesi bileşenleri olarak hükümeti en baştan beri akla, hukuka ve tutarlı olmaya çağırdık. İstanbul Valisi ile ilk yaptığımız görüşmenin ardından, ‘Diyalog kapısı son güne kadar kapanmasın’ dedik. Ancak aldığımız tek yanıt 21 Nisan’da Taksim’de üzerimize gönderilen polis ordusu oldu. Cumhurbaşkanı’ndan randevu istedik ‘meşgulüm’ yanıtı aldık. Ve en önemlisi yasaklama kararının gerekçesine dair hiçbir sorumuza yanıt alamadık. Bu nedenle bizim çağrımız işçiler-emekçiler başta olmak üzere tüm halkımızadır. İktidarın terör, provokasyon edebiyatını boşa çıkarmak, TOMA’lara, silahlara karşı karanfillerimizin destanını yazmak sizin elinizdedir. 1 Mayıs günü her yol Taksim’e çıkacak; emek, eşitlik, özgürlük, adalet, barış için mücadelemiz devam edecektir. Her yer Taksim, her yer direniş, her yer 1 Mayıs. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam.” şeklinde konuştu.

Geçen 1 Mayıs'ta İstanbul’da sıkı yönetim ilan edildiğini belirten Beko, şöyle devam etti: “Biz bunlara gerek olmadığını söylemiştik. Devlet müdahalesi olmazsa 1 Mayıs kutlamalarını birlik beraberlik içinde çok rahat bir şekilde becerebiliyorlar. Zaten sıkıyönetim İstanbul’da 10 gün önce ilan edildi. İstanbul halkına daha fazla işkence yapmak doğru değil. Arkadaşlarımız mutlaka buralara geleceklerdir. Şişli’ye gelecek arkadaşlarımızın seyahat özgürlüğünü İstanbul Valisi'nin kısıtlamaması gerektiğini düşünüyorum.”

Kazancı Yokuşu’nda 2 gün önce anma yapıldığını belirten Beko, oraya gelemeyenlerle de 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlama yapacaklarını söyledi. Çelenk sunumu yapıldıktan sonra Taksim’de şölen havasında sıkıntıları dile getireceklerini belirten Beko, “Orasını gelincik tarlasına döndürerek bayraklarımızla, davullarımızla, horonlarımızla, türkülerimizle bir bayram havası içerisinde 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz.” dedi.

Kutlama için toplanacak gurupların hepsine hakim olduklarını söyleyen Beko, “Geçmişte defalarca ifade ettik. 2010, 2011, 2012 yılında hiç kimsenin burnu kanamadı. Polis müdahale etmezse, devlet müdahale etmezse, burada bir provokasyon içine girmezlerse 1976’da yapılan 1 Mayıslarda olduğu gibi 2010, 2011, 2012’deki gibi hiç kimsenin burnu kanamadan dayanışma gününün garantisini verebiliriz. Yeter ki polis müdahale etmesin.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar