Dışişleri’nden AİHM’in kararı ile ilgili açıklama: Hukuki zeminden yoksun

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kıbrıs’a ilişkin verdiği kararla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, karar ile ilgili yaptığı açıklamada, “Hukuki zeminden yoksun bulunduğu ve Kıbrıs sorununun devam...

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri’nden AİHM’in kararı ile ilgili açıklama: Hukuki zeminden yoksun

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kıbrıs’a ilişkin verdiği kararla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, karar ile ilgili yaptığı açıklamada, “Hukuki zeminden yoksun bulunduğu ve Kıbrıs sorununun devam ettiği koşullarda uygulanma kabiliyeti olmadığı görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye aleyhine AİHM’ne 1994’te açtığı dördüncü başvurunun 10 Mayıs 2001’de sonuçlanmasından bir gün sonra bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ifade edilen görüşlerin geçerliliğini koruduğunu vurguladı.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, “Mahkeme bu defa, esasa ilişkin karardan 9 yıl geçmesinin ardından, GKRY’nin tazminat konusunda yapmış olduğu müracaatı karara bağlamıştır. Rum tarafının Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin devam etmekte olduğu 2010 yılında yaptığı iyi niyetten uzak müracaatın, müzakerelerin sonuç vermesi için çabaların yoğunlaştırıldığı bir aşamada karara bağlanmış olduğu da dikkat çekmektedir. Bu kararın da Kıbrıs'ın gerçeklerine aykırı ve haksız olduğu, içeriği itibarıyla yanlışlık ve tutarsızlıklar ihtiva ettiği, hukuki zeminden yoksun bulunduğu ve Kıbrıs sorununun devam ettiği koşullarda uygulanma kabiliyeti olmadığı görülmektedir. Mahkemenin hakkaniyetten uzak ve yeni bir adli hata teşkil eden bu kararı, Türkiye’yi Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı müzakere edilmiş bir çözüm bulunması yönündeki kararlı tutumunu sürdürmekten alıkoyamayacaktır. Kararın BM Genel Sekreterinin İyi Niyet Misyonu çerçevesindeki çabaları zorlaştırmamasını umuyor ve tüm tarafları kapsamlı çözüm müzakerelerinin biran önce başarıya ulaşmasına destek vermeye davet ediyoruz” denildi.

CİHAN

Yorumlar