Dışişleri: Mavi Marmara’da süreç devam ediyor, anlaşma yok

İsrail medyasında ‘Mavi Marmara gemisi konusunda tazminatta anlaşmaya varıldı’ iddiasına Dışişleri Bakanlığı’ndan yalanlama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri: Mavi Marmara’da süreç devam ediyor, anlaşma yok

İsrail medyasında ‘Mavi Marmara gemisi konusunda tazminatta anlaşmaya varıldı’ iddiasına Dışişleri Bakanlığı’ndan yalanlama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ‘‘Bu aşamada herhangi bir yorumda bulunmak istemiyoruz. Görüşmeler devam ediyor.’’ sözlerine yer verdi.

Üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayanılarak verilen habere göre, Gazze'de ki ablukayı kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine saldırarak 9 vatandaşımızı şehit eden İsrail, Türkiye'ye 20 milyon dolar ödemeyi teklif etti. İsrail'de İngilizce yayın yapan Haaretz gazetesinde, "Türkiye ile İsrail, mutabakat anlaşmasını imzalamaya çok yakın. Önümüzdeki birkaç gün içinde iki ülke arasındaki ilişkiler ilerletilecek." denildi. İsrail medyasına yansıyan ‘anlaştılar’ iddiaları konusunu Cihan’a değerlendiren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, ‘‘Görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerin içeriğine ilişkin herhangi bir yorum yapmıyoruz bu aşamada. Ne şekline, ne miktarına şu aşamada bir yorum yapmak doğru değil. Meblağa ilişkin bugüne kadar hiçbir şey söylemedik.’’ şeklinde konuştu.

‘MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR, TARAFLARIN TUTUMU ÖNEMLİ’

Haaretz gazetesi, pazartesi günü yaptığı haberde, Türkiye'nin taleplerinde yumuşama olduğunu ve daha önce talep edilenden daha az bir miktarın tazminat olarak kabul edilebileceğini ifade etmişti. Batılı diplomatlardan görüş alan gazete, Türk tarafının 30 milyon dolar istediğini ancak İsrail'in 15 milyon dolardan fazla tazminat ödemek istemediğini ifade etti. Görüşmelerin tıkanmasının ardından Netanyahu'nun teklifini 20 milyon dolara çıkarmaya karar verdiği belirtildi. İddialar üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, ‘‘Gelişmeleri takip ediyoruz. Bu aşamada herhangi bir yorumda bulunmak istemiyoruz. Görüşmeler devam ediyor.’’ diyerek, Türkiye olarak beklentilerinin sürecinin mümkün olduğunca olumlu sonuçlandırmak olduğunun altını çizdi. Bilgiç, tazminat görüşmelerin sona yaklaşıp yaklaşılmadığının sorulması üzerine ise ‘‘Bu tamamen görüşmelerdeki tutuma bağlı. Bu bir müzakere süreci. Yarın da olabilir daha uzun da sürebilir. Tarafların tutumuna bağlı.’’ sözlerine yer verdi. CİHAN

Yorumlar