Dışişleri kaynakları: Irak’ta 4 bin kadar Türk vatandaşı bulunuyor

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Irak’ın 15 farklı vilayetinde şu anda 3-4 bin civarında Türk vatandaşın bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi.Kaynaklar, Irak’taki güvenlik krizi sürerken 11-18 Haziran tarihleri arasında THY uçakları...

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri kaynakları: Irak’ta 4 bin kadar Türk vatandaşı bulunuyor

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Irak’ın 15 farklı vilayetinde şu anda 3-4 bin civarında Türk vatandaşın bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Kaynaklar, Irak’taki güvenlik krizi sürerken 11-18 Haziran tarihleri arasında THY uçakları ile 85’i bebek, 6 bin 990 vatandaşın Türkiye’ye döndüğünü bildirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre ise yine aynı tarihler arasında 31 bin 308 Türk vatandaşın ülkeye döndüğü kaydedildi.

Ülkedeki risk durumuna rağmen, Türkiye’den Irak’a gidişler olduğuna da işaret eden diplomatik kaynaklar, THY uçakları ile Türkiye’den Irak’a 58’i bebek, 4 bin 540 civarında yolcunun taşındığını belirtti. Emniyet kayıtlarına göre, kara yolu ile Türkiye’den Irak’a 26 bin 772 kişinin gittiği vurgulandı.

Irak’tan dönüşler için THY uçak biletlerinin 393 dolar olarak sabitlendiğine işaret eden kaynaklar, daha önceki fiyatların bin dolarlar civarında olduğunu hatırlattı. Irak’taki sorunun, sadece Türkiye’nin değil, dünyayı ilgilendiren bir sorun olduğunu aktaran Dışişleri kaynakları, bu konuda sadece İran ile temaslarda bulunmanın çok sığ olacağını dile getirdi.

Kuzey Irak’a sığınanların sayısının 500 bini aştığını belirten aynı kaynaklar, bu sayının önümüzdeki günlerde 1 milyona ulaşabileceğini belirtti.

Ayrıca, insani yardımlarla ilgili Türkiye’deki bütün kurum ve kuruluşların iyi bir koordinasyon içinde olduğu kaydedilerek, Irak’a yardım konusunda AFAD’ın da iki temsilcisini bölgeye gönderdiği bilgisi aktarıldı. Öte yandan, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin de Irak’taki şoförleriyle ilgili Dışişleri’ne bilgi ulaştırmak için çalışmalara başladığı belirtildi.

CİHAN

Yorumlar