Dışişleri Bakanlığı'ndan Suriye rejimine tepki

Dışişleri Bakanlığı, düşürülen Suriye uçağıyla ilgili BM Genel Sekreteri'ne, BM Güvenlik Konseyi'ne, NATO Genel Sekreteri'ne ve NATO ‎Konseyi'ne gerekli bilgilendirme yapıldığını, Suriye rejimi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaların ise tamamen.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanlığı'ndan Suriye rejimine tepki

Dışişleri Bakanlığı, düşürülen Suriye uçağıyla ilgili BM Genel Sekreteri'ne, BM Güvenlik Konseyi'ne, NATO Genel Sekreteri'ne ve NATO ‎Konseyi'ne gerekli bilgilendirme yapıldığını, Suriye rejimi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaların ise tamamen ‎mesnetsiz olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Hatırlanacağı üzere, Suriye rejiminin ülkemize yönelik açık ve kabul edilemez saldırıları sonrasında Sayın Başbakanımız tarafından 26 Haziran 2012 tarihinde yapılan açıklama ile Suriye’ye yönelik angajman kurallarında yapılan değişiklikler duyurulmuş ve Suriye rejimine gerekli uyarılar yapılmıştı. Suriye rejimi, 9 Haziran 1971 tarihinde imzalanan Türkiye-Suriye Hudut Komisyonu Toplantıları Protokolü'ne bağlı kalacağını bildirmiş bulunmasına rağmen bunun hilafına hareket etmiştir.” denildi.

HELİKOPTER OLAYI HATIRLATILDI

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu çerçevede, rejim hava araçları çeşitli zamanlarda, söz konusu protokolün ‘taraflarca, karşı taraf hava sınırının kendi uçaklarınca ihlalini önleyecek her türlü tedbirin alınacağı, uçaklarının hudut hattına 5 kilometreden fazla yaklaşmasının önleneceği’ yönündeki 15. maddesi hükmü hilafına aykırı hareket etmişlerdir. Suriye rejimi her defasında İstanbul'daki Başkonsolosluğu vasıtasıyla tarafımızdan notayla uyarılmış ve ihlallerin devamı halinde gerekli tedbirlerin alınmasında tereddüt edilmeyeceği bildirilmişti. Nitekim, daha önce bu konudaki kararlılığımızı sınayan bir helikopterin 16 Eylül 2013 tarihinde hava sahamızı ihlal etmesi üzerine gereken karşılık verilmişti.”

“UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI”

Son olarak 23 Mart'ta Suriye rejimine ait iki savaş uçağının sınıra yaklaşması üzerine, askeri makamlarca gereken ikazların yapıldığını vurgulanan Bakanlık açıklamasında, “Bu uçaklardan biri ikazımız üzerine geri dönmüşken diğeri uyarılarımızı dikkate almayarak hava sahamızı ihlal etmiştir. Bunun üzerine, hava kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ve titizlikle uygulanacağı ilan edilmiş olan angajman kurallarımız çerçevesinde söz konusu uçağa müdahalede bulunulmuştur.” diye belirtildi.

“TSK’NIN KARARLILIĞI SINANMAMALI”

Suriye rejimi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaların tamamen ‎mesnetsiz olduğu vurgulanan açıklamada, “Olayla ilgili olarak tarafımızdan BM Genel Sekreteri'ne, BM Güvenlik Konseyi'ne, NATO Genel Sekreteri'ne ve NATO ‎Konseyi'ne gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. Suriye rejiminin ulusal güvenliğimize yönelik tehdit ve saldırılarına karşı genel olarak uluslararası hukuk ve özel olarak BM Yasası'nın 51. Maddesinde kayıtlı meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerekli tüm önlemlerin uygulanması bundan böyle de kararlılıkla sürdürülecektir. Ulusal güvenliğimizin korunması amacıyla kendilerine verilmiş olan her türlü görevi yüksek başarıyla icra etmeye muktedir olduğunu bugün bir kere daha kanıtlamış olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kararlılığının bundan böyle sınanmamasını temenni ve tavsiye ediyoruz." denildi. CİHAN

Yorumlar