Dışişleri: AİHM’nin 'soykırım' kararı bir milattır

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Ermeni soykırımı iddialarını inkar etmenin ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetmesini bir milat olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri: AİHM’nin 'soykırım' kararı bir milattır

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Ermeni soykırımı iddialarını inkar etmenin ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetmesini bir milat olarak değerlendirdi. Dışişleri, "Karar, 'soykırım' ifadesinin ciddi bir hukuki boyutu olduğunu görmezden gelen görüşlerin yanlışlığını da vurgulamaktadır." dedi.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, hassas ve tartışmalı konularda da fikir beyan etmenin ifade özgürlüğünün temel unsurlarından olduğuna dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan değerlendirmede, AİHM’ce dün açıklanan 'Perinçek-İsviçre' davasına ilişkin kararla, İsviçre mahkemelerince adı geçenin '1915 olaylarının soykırım olarak yorumlanamayacağı' yönündeki beyanları yüzünden mahkûm edilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesinin ihlalini teşkil ettiği hükme bağlandığı kaydedildi. İsviçre-Ermenistan Derneği’nin şikâyeti üzerine açılan davada, İsviçre Ceza Kanunu’nun 'ırkçılıkla mücadele'ye ilişkin maddesi çerçevesinde 'soykırımı inkâr' gerekçesiyle mahkûmiyet kararı verilmişti.

Dışişleri açıklamasında, "AİHM’nin kararı özgür, demokratik ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı toplumların temel unsuru olan ifade özgürlüğünün korunması bakımından bir milat teşkil etmektedir. AİHM kararının, gerek tarihin ve hukukun siyasileştirilmesine gerek tarihe tek taraflı bakışın hukuk yoluyla tescil ettirilmeye çalışılmasına yönelik girişimlere karşı önemli bir uyarı olduğu aşikârdır." denildi. Ülkeyi her bakımdan yakından ilgilendiren bu davaya devletçe de müdahil olunmuş ve bu çerçevede AİHM’ye görüş verildiğini belirten Dışişleri Bakanlığı, "AİHM’nin, ‘soykırımın’ son derece kesin tanımlanmış ve ispat şartları tespit edilmiş bir suç olduğunu uluslararası mahkeme içtihatlarına atıfla ortaya koyması ve bu bağlamda meşru bir tartışma konusu olan ‘1915 olaylarının’ tarihsel ve hukuki olarak Holokost’tan farklı olduğunun altını kalın çizgilerle çizmesi, önemli bir tespittir. AİHM’in ‘soykırımın’ hukuki nitelendirmesi konusunda beyanda bulunmadığını da kaydettiği karar, ‘soykırım’ ifadesinin ciddi bir hukuki boyutu olduğunu görmezden gelen görüşlerin yanlışlığını da vurgulamaktadır." sözlerine yer verdi.

"UMARIZ BU TÜR GİRİŞİMLER SON BULUR"

Avrupa’nın, insan hakları konusunda en yetkin yargı makamı tarafından verilen kararın Türk tarihini tahrife ve Ermeni iddialarını 'gerçek' olarak kabul ederek sorgulanmasını engellemeye yönelik, özellikle Avrupa’da süregelen 'inkârcılık' yasama faaliyetlerine gerekli cevabı da verdiği ifade edildi.

Dışişleri, "Ümit ederiz ki bundan sonra insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne aykırı bu tür girişimler son bulur. Böylelikle, demokratik toplumların yapıtaşı olan ifade özgürlüğünün teminat altında olduğunun Avrupa bağlamında teyidi, hukukun üstünlüğü açısından bir zafer teşkil etmektedir. Türklerle Ermenilerin ortak tarihlerine bakışları farklı olsa da tarafların birbirleriyle diyalog içinde; konuyu bilimsel bir zeminde, adil ve açık görüşlülükle tartışmaları önem taşımaktadır. Türkiye, bu konuda üstüne düşeni yapmaya hazırdır." değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar