Diplomalı ellerden nefis peynirler

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi et-süt işletmesinde diplomalı bilim adamlarının elleriyle hazırlanan peynir ve sütler vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

Google Haberlere Abone ol
Diplomalı ellerden nefis peynirler

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi et-süt işletmesinde diplomalı bilim adamlarının elleriyle hazırlanan peynir ve sütler vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

Veteriner Fakültesi hayvan çiftliğinde profesyoneller gözetiminde yetiştirilen hayvanlardan hijyenik kurallara uyularak yapılan sağımlardan elde etilen sütten üretilen ürünler kampus içinde ki satış merkezlerinde tüketiciye ulaşıyor. Bakıcı ve görevlilerin yanı sıra, alanında uzman öğretim görevlileri ve öğrencilerin el birliğiyle üretilen ürünler şimdilik Bursalı tüketicilere pazarlanıyor. Günde yaklaşık 1,5 ton süt işlenerek ürün haline getiriliyor.

ÇİFTLİKTEN SOFRAYA DİPLOMALI GIDA ZİNCİRİ

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü öğretim görevlisi ve et süt işletmesi sorumlusu Dr. Artun Yıbar, kurdukları sistem ile çiftlikten sofraya sağlıklı besin zinciri kurduklarını ifade etti. Veteriner fakültesi çiftliğinde ki hayvanlardan sağılan sağlıklı sütlerin et-süt ünitesine alınarak beyaz peynir, kaşar peyniri, ayran ve yoğurda dönüştürüldüğünü vurgulayan Yıbar, şunları söyledi: “Fakülte çiftliğinde üretilen sağlıklı sütleri alarak gerekli kontrol ve analizler yapıyoruz. Ardından sütleri burada üretime başlıyoruz. Amacımız Bursalı tüketiciye sağlıklı, kaliteli ürünler üretmek. Veteriner fakültesi olmamızdan dolayı burada bütün disiplinlerden çok değerli hocalarımız tarafından canlı hayvanların kontrolü yapılarak, alımlarımdan da çiftlikten sofraya güvenli gıda zincirinin bütün aşamaları burada kontrol ediliyor.”

Dr. Artun Yıbar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan 6-7 aylık bir alt yapı çalışması ve bir takım revizyonlarla işletme ve ürünlere ait izinlerin alındığına dikkat çekerken şunları kaydetti: “Bu izinlerle market raflarında ürünlerimizi gönül rahatlığı ile satabiliyoruz. Burada günlük yaklaşık mevsimsel olarak değişmekle beraber ortalama 1,5 tonluk süt üretimimiz var. Sadece şu anda Bursa içinde tüketiyoruz. Bizim kampüs içinde satış ünitelerimiz var, oralarda tüketicilere ulaşıyor ürünlerimiz.”

''YENİ ÜRÜNLER DENİYORUZ.''

Yaklaşık 1,5 dönümlük arazi üzerinde yeni yapılacak ve son teknoloji ile donatılacak üniteyi bu sene içinde hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Dr. Yıbar, “Burada değişik ar-ge çalışmaları da yapıyoruz. Yeni ürünler deniyoruz. Takım olarak, arkadaşlarla yeni ürünler ve daha kaliteli ve sağlıklı ürünler araştırıyoruz. Müşteri taleplerine göre daha nasıl güzel alternatifler sunabiliriz için çalışıyoruz. Bu ürünleri de ümit ediyorum ki yeni yaptığımız yerde değerli müşterilerimiz ile buluşturacağız. Çünkü orası son teknoloji ile günümüzün bütün sorunlarına cevap verebilecek bir ünite olacak.” şeklinde konuştu.

Ünitede öğretmen ve öğrencilerin de görev aldıklarını anlatan Dr. Artun Yıbar, ünitede kendisi ile birlikte, veteriner hekim üretim müdürünün yanı sıra, bir usta ve iki de yardımcının çalıştığını söyledi. Bölümde öğrencilerin de nöbetleşe görev yaptıklarını anlatan Dr. Artun Yıbar, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ürünlerimizin normal ürünlerden farkı; burası öncelikle bir bilim yuvası. Bu nedenle bir bilim yuvasında yapılması gereken her şey, konunun profesyonelleri tarafından inceleniyor. Çiftlikten sofraya güvenli gıda zincirinin bütün halkaları burada tamamlanıyor. Canlı hayvanların bakımı, meme sağlığı, sağım hijyeni, hastalıkların muayenesi profesyoneller ve bilim adamlarının ellerinden yapılıyor. Buraya gelen sütlerde yine bağlı olduğumuz gıda hijyen anabilim dalı tarafından da kontrol ediliyor.”
CİHAN

Yorumlar