Dink davasında 'müdürler' sanık sandalyesinde

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Coşgun Çakar ve Ali Fuat Yılmazer ile birleştirilen ana davanın sanıklarının yargılanmasına başlandı. Müdahil Dink ailesini, 8'i tutuklu 34 sanıklı davanın ilk duruşmasında avukatları temsil ediyor

Google Haberlere Abone ol
Dink davasında 'müdürler' sanık sandalyesinde

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Yargıtay'ın bozduğu ana davanın 8 sanığının da aralarında bulunduğu 34 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturma ve davalar kapsamında tutuklu bulunan Ali Fuat Yılmazer, Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanan Ramazan Akyürek, dönemin komiser yardımcısı Özkan Mumcu, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir ve o dönem Trabzon'da polis memurluğu yapan Muhittin Zenit ile ana dava hükümlüsü Yasin Hayal katıldı.

Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ile ana dava dosyasından Erhan Tuncel ve Osman Hayal'in de aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanığın hazır bulunduğu duruşmada, başka suçtan tutuklu 4 sanık da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı aracılığıyla kaldıkları cezaevinden duruşmaya katıldı. Duruşmaya gelmeyen müdahil Dink ailesini ise avukatları temsil etti.

Duruşmaya, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da izliyor.

Duruşma, avukat yoklamasının ardından dosyaya gelen evrakların okunmasıyla devam ediyor.

"HRANT'IN ARKADAŞLARINDAN AÇIKLAMA"

Duruşma öncesinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki alanda toplanan "Hrant'ın Arkadaşları" adına açıklama yapıldı. Basın açıklamasına, Tanrıkulu ve Paylan da katıldı.

Açıklamada, Dink cinayetinin üzerinden 9 yıl 3 ay geçtiği ve bugün birleştirilen davanın ilk duruşmasının yapıldığı hatırlatılarak, "Hrant Dink'in gerçek katillerinin yargılanması adına ilk günden bu yana sürdürdüğümüz hukuk mücadelemizde işaret ettiğimiz yerlere daha yeni yeni dönülüp bakılıyor. Bakmakla mı kalacaklar yoksa çırılçıplak ortada duran gerçekleri görecekler mi bilmiyoruz." denildi.

Kamu görevlilerinin yargılanması taleplerinin karşılık bulduğu aktarılan açıklamada, yıllardır adalet talep edildiği kaydedildi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan 168 sayfalık iddianamede, Ramazan Akyürek ile Coşgun Çakar'ın "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı örgüt kurmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma" suçlarından da 23'er yıldan 44'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Şüphelilerden Ali Fuat Yılmazer'in "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı örgüt kurma, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma" suçlarından 19 yıldan 32 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi ve görevi kötüye kullanma" suçlarından 15 yıl 6 aydan 22'şer yıla hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve eski Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarattan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu'nun "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, görevi kötüye kullanma ve resmi belgeyi yok etme" suçlarından 18 yıl 6 aydan 29 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

CEZA TALEPLERİ

Cinayetin işlendiği dönemde İstihbarat Daire Başkanlığı'nda görevli bulunan komiser Yılmaz Angın, İstihbarat Daire Başkanlığı C Büro Şube müdür yardımcılığı görevini yürüten Tamer Bülent Demirel ve Osman Gülbel, Trabzon'da polis memurluğu yapan Muhittin Zenit, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, komiser yardımcısı olarak çalışan Özkan Mumcu, Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı görevini yürüten Ercan Demir ve Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü yapan Faruk Sarı hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bu şüpheliler hakkında ayrıca ''silahlı örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma'' suçlarından çeşitli hapis cezaları isteniyor.

İddianamede, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı şube müdürlerinden Yunus Yazar, eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Ali Poyraz, o dönem komiser olan Hamdi Egbatan, Mehmet Akif Yılmaz, Serkan Şahan, Ömer Faruk Kartın, polis memuru Mehmet Uçar ve dönemin mülkiye müfettişi Şükrü Yıldız'ın da "silahlı örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma" suçlarından çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

Soruşturma kapsamında başka suçtan tutuklu Ali Fuat Yılmazer ile diğer şüpheliler Ramazan Akyürek, Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Ercan Demir'in tutuklanmasına hükmedilmişti.

SÜREÇ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, kamu görevlilerine ilişkin iddianameyi kabul ettikten sonra, dava dosyasını, Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 8 sanıklı ana davayla birleştirilmesi için İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

Bu mahkemenin heyeti, "Birleştirme kararında muvafakat talep edilmediği, mahkemenin terör suçlarına bakmakla görevli olmadığı, ana davada yargılamanın ileri aşamaya geldiği ve bu davada yargılananlarla yeni davada yargılanacak kamu görevlileri arasında ortak sanık bulunmadığı" gerekçeleriyle dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine iade etmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 26 sanıklı yeni davayla ilgili, görev ve yetki açısından mahkemeler arasındaki uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesine karar vermişti.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, iki davanın birleştirilerek İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesini kararlaştırmıştı.

 

Yorumlar