Dink cinayetiyle ilgili yeni soruşturma dosyası HSYK'ya gönderildi

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve.

Google Haberlere Abone ol
Dink cinayetiyle ilgili yeni soruşturma dosyası HSYK'ya gönderildi

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve personeli hakkında başlattığı soruşturma dosyasını Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) gönderdi.

Dink ailesi avukatları, Hrant Dink cinayetiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararı, Devlet Denetleme Kurulu'nun Dink cinayetine ilişkin raporundaki tespitler ve Erhan Tuncel'in son dönemdeki bazı beyanları üzerine, olayda sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile personeli hakkında yeniden suç duyurusunda bulunmuştu. Başvurunun ardından da Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Başsavcılık, suç isnat edilen İl Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanı'nın üst düzey kamu görevlisi olmalarından dolayı farklı soruşturma usullerine tabi oldukları, diğer personeline isnat edilen suçun da söz konusu yetkililerle bağlantılı olduğu için soruşturmanın nasıl yürütüleceği konusunda karar verilmesi amacıyla dosyayı HSYK'ya gönderdi. Soruşturmanın nasıl yürütüleceğinin, HSYK'nın kararı doğrultusunda yapılacağı bildirildi.

Dink ailesi avukatlarından Bahri Bayram Belen, konuyla ilgili gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, Dink cinayetiyle ilgili daha önce hakkında dava açılan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'li ilgili soruşturmanın, Trabzon Valiliği'nin izniyle yapıldığını hatırlattı. Bu soruşturmada da aynı yöntemin izlenebileceğini savunan Belen, ancak Başsavcılığın HSYK'nın kararı doğrultusunda hareket etmeyi tercih ettiğini ifade etti. Belen, soruşturmanın seyrinin HSYK'nın kararı doğrultusunda şekilleneceğini sözlerine ekledi.

Dink cinayetiyle ilgili daha önce Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu'nun izni ile dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve diğer askeri personel hakkında soruşturma açılmış ve davalar görülmüştü. Valilik, Emniyet personeli hakkında ise soruşturmaya gerek olmadığına karar vermişti.



CİHAN

Yorumlar