Dil ve Kültür Festivali Romanya'da şölen havasında geçti

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 'Dil ve Kültür Festivali' adıyla gerçekleşen 12. Türkçe Olimpiyatları Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapıldı. Sala Palatului salonunda yapılan program Soma şehitlerinin anılmasıyla...

Google Haberlere Abone ol
Dil ve Kültür Festivali Romanya'da şölen havasında geçti

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 'Dil ve Kültür Festivali' adıyla gerçekleşen 12. Türkçe Olimpiyatları Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapıldı.

Sala Palatului salonunda yapılan program Soma şehitlerinin anılmasıyla başladı. Türkçenin çocukları Soma şehitlerine Zonguldak yöresine ait olan türküyü söyleyerek selam yolladı. 22 ülkeden Bükreş'e gelen 100 öğrenci, Türk ve Rumenlerin büyük ilgi gösterdiği izleyicilere muhteşem bir gösteri sundu.

Türkçe eserlerin yanı sıra Romanya, Kazakistan, Kırgızistan, Mozambik, Azerbaycan'dan gelen öğrenciler çeşitli sahne şovları ile programa renk kattı. 12 ülkeden 12 finalist öğrenci ise Türkçe olarak seslendirdikleri eserlerle 'Şarkının yıldızı' olmak için yarıştı. Festivalin birincisi 'Firuze' şarkısıyla Kosovalı Anita Syla oldu. Şarkı Finali'nde Zahidem ve Çiçekler şarkısı ile Azerbaycan'dan Ayhan Xelili elde etti. Şarkı finalinde üçüncülüğü Adını Sen Koy şarkısı ile Cezayirli Dalia Chih kazandı.

JURİNİN GÖRÜŞLERİ

Öte yandan juri üyesi olarak geceye katılan isimlerde Dil ve Kültür Festivali hakkında açıklamalarda bulundu. Tiyatro sanatçısı ve yönetmen Hamdi Alkan, yıllardır Türk öğretmenlerinin büyük işler başardığını belirterek, "Ben buradakilerin gurbette olduğunu düşünmüyorum. 10 yıllardır öğretmenler büyük mucizeler yarattı. İnsanın yüreğindeki sevgiyi hiçbir insan ve güç engelleyemez. Burada söylenenlerden birileri kırılır belki. Ama kimse kendini gurbette diye garip hissetmesin. Bu dünyada bu faaliyetler sürdükçe hiç gama kedere gerek yok. Ben ömrümün sonuna kadar sizleri destekleyeceğim. Aslında buradaki güzellikleri kabul etmek o kadar da zor olmamalı. Bunu dinleyebilmek görebilmek zor olmamalı. Burada artık bu güzelliklerle dil olimpiyatları bütün dünyaya mal olmuştur." dedi.

Romanya'nın ünlü sanatçıları arasında yer alan Andre Marin Öztürk de "Biliyorsunuz ben bir Türk ile evliyim. Soy adımdaki Türk ile her zaman gurur duyacağım. Türkiye'yi çok seviyorum. Burada organizasyon yapılması çok güzel ve heyacan verici." diye konuştu. Türk Halk Müziği sanatçısı Bedia Akartük de "Buradaki bütün kızlarımız bizim zahidelerimiz." dedi.

Opera Sanatçısı Hakan Ayse ise "Kalbim göğüs kafesine sığmıyor. Romanya'da olduğu gibi bu sevgiyi Türkiye'de de dünyada da paylaşalım." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar