Dikici: İktidar 17 Aralık soruşturmasını örtbas etmek için adaleti kullanıyor

Çukurova Hukukçular Derneği Başkanı Burkay Dikici, 17 Aralık’ta yakın tarihin en ciddi ‘rüşvet ve yolsuzluk’ soruşturmasının gerçekleştiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Dikici: İktidar 17 Aralık soruşturmasını örtbas etmek için adaleti kullanıyor

Çukurova Hukukçular Derneği Başkanı Burkay Dikici, 17 Aralık’ta yakın tarihin en ciddi ‘rüşvet ve yolsuzluk’ soruşturmasının gerçekleştiğini söyledi. İktidarın bu soruşturmayı örtbas etmek için yargıyı kullandığını belirten Dikici, “Maalesef, adalet, hesaplaşma alanı haline getirilmiştir. Adalete olan inancın yitirilmesine, itibarının zedelenmesine yol açmıştır.” dedi.

Birbiri ardına yapılan hukuki düzenlemelerin ülkeyi ‘yargı bağımsızlığı’ kavramından uzaklaştırdığını ifade eden Dikici, ikili yargı eliyle yürütülen güç savaşına derhal son verilmesini istedi. Siyasi gelecek adına yargıya yapılan müdahalelerin karşısında olduklarını vurgulayan Burkay Dikici, “Sonuçta siyasal iktidar geçici, devlet ise kalıcıdır. Aksi halde, ‘senin hakimin, benim hakimim’ anlayışı doğar. Bu düzenlemelerin bir ok gibi gelip sahibini vuracağının anlaşılması lazım. Yargıyı bağımsızlığından uzaklaştıran tüm müdahalelerden vazgeçilmelidir.” diye konuştu.

Siyasetin, bireysel özgürlüklerin önüne çektiği engellere hukuk çerçevesinde direnç gösterilmesinin önemi üzerinde duran Dikici, şöyle devam etti: “Günümüzde siyasi partiler ve siyasetçiler vatandaş tarafından eleştirilmekte. Siyasilerce yapılan hataların eleştirilmesinden daha doğal bir özgürlük olamaz. Eleştiri hakkı ise vatandaşın siyasete tuttuğu aynadır. Bu ayna olmadan siyasetçi suretini göremez. Bu durumun aksine siyasetin vatandaş üzerine baskı kurması ve ‘padişahım çok yaşa’ nidalarının yükselmesine neden olur.”

Geçtiğimiz haftalarda, sosyal medya üzerinde Başbakan'a karşı yapılan bir paylaşımı beğenen bir kişiye 1 yıl ceza verilmesinin düşündürücü olduğunu ifade eden Burkay Dikici, insanların, 17 Aralık’tan sonra ortaya çıkan aynaları paylaşmaktan korkar hale getirilmeye çalışıldığını anlattı.

Bireylerin, bizzat iktidar sahipleri tarafından tehdit edildiğini açıklayan Dikici, “Milletin hukukunu rafa kaldırdığı, kişilerin kendi hukukunu oluşturduğu bir dönemde adaletten ve hakkaniyetten bahsedilemez. Bu durumun meydana getireceği enkaz öylesine büyük olur ki bırakın iktidarı, muhalefeti, Türk milleti sağ selim çıkamaz.” şeklinde konuştu. Dikici, hukuka aykırı elde edilmiş kayıtlar söz konusu olduğu takdirde AİHM’nin basın özgürlüğü lehinde hüküm kurduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar