‘Dijital okur yazarlar yetişiyor’

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Öğretim Üyesi Mustafa Büyükçelebi, çocukların artık okuma yazma öğrenmeden dijital dünyayla tanıştığını, hatta harfleri ve sayıları bile tanımadan dijital dünyanın birer okur yazarı olarak kendil.

Google Haberlere Abone ol
‘Dijital okur yazarlar yetişiyor’

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Öğretim Üyesi Mustafa Büyükçelebi, çocukların artık okuma yazma öğrenmeden dijital dünyayla tanıştığını, hatta harfleri ve sayıları bile tanımadan dijital dünyanın birer okur yazarı olarak kendilerini yetiştirdiğini söyledi.

Büyükçelebi, bu durumda yeni neslin öğrencilerine eğitim verecek öğretmenlerin, öğrencilere yaklaşım tarzının da farklı olması gerektiğini belirterek, “Henüz kalem tutmayan eller, parmaklarıyla inanılmaz içeriklere ve gerekli, gereksiz sınırsız bilgiye ulaşabiliyorlar. Okul çağına kadar çocuklar dijital dünya esiri oluyor. Çocukları bu durumdan kurtarmak yeni nesil öğretmenlere düşüyor.” şeklinde konuştu.

Dijital dünya okur yazarlarının yetiştiği yeni nesil öğrencilerin bu cihazlarla baş başa kontrolsüz şekilde bırakılmaları halinde nasıl sonuçlar çıktığı ve öğrencilerin duygusal, zihinsel gelişimlerini nasıl etkilediği üzerine araştırmalar yapan Büyükçelebi, “Çocuklar geleneksel olarak okur-yazar olmadan, yeni dünyanın dijital okur yazarı olarak yetişiyorlar. Bu nedenle onlara yol gösterici olmamız ve onları yönlendirmemiz gerekiyor. Böylece dijital dünyada güvenli bir şekilde gezip, doğru kaynaklara ulaşabilmelerinde ebeveynler ve öğretmenler olarak onlara yol gösterici olmalıyız.” diye tavsiyelerde bulundu. Dijital okur yazarlığın Amerika’daki birçok okulda ders olarak küçük yaştan itibaren verildiğini hatırlatan Büyükçelebi, “Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi olarak ‘Dijital Okur Yazarlık’ dersini bizde öğrencilerimize veriyoruz. Yeni nesle hitap edecek öğretmenlere, dijital medya ve kaynaklarına doğru bir şekilde ulaşıp nasıl kullanabileceklerini ve kendilerini doğru bir şekilde ifade etme yollarını gösteriyoruz. Böylece öğrencilerle öğretmenlerin arasında dijital bağı doğru şekilde kurmalarını sağlıyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar