Dicle Üniversitesi’nde gerginlik

Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Bilge Gençlik Kulübü ile BDP’ye yakın Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği'ne (DÜÖ-DER)e mensup öğrenci grupları arasında yaşanan tartışma bir yıl sonra yeniden tekrarlandı.

Google Haberlere Abone ol
Dicle Üniversitesi’nde gerginlik

Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Bilge Gençlik Kulübü ile BDP’ye yakın Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği'ne (DÜÖ-DER)e mensup öğrenci grupları arasında yaşanan tartışma bir yıl sonra yeniden tekrarlandı. Üniversitede, Kutlu Doğum afişlerinin dağıtımı nedeniyle dün başlayan gerginlik bugün de devam etti. Karşılıklı olarak toplanan gruplardan Bilge Gençlik üyeleri polis tarafından kampüsten çıkarıldı. Yürüyüş yapan DÜÖ-DER’liler ise derslikleri boşalttı. Bazı öğrenciler Fen Fakültesi’nin turnikelerini, camlarını, kapı ve panolarını kırdı. Bunun üzerine öğrencilere müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi’ndeki olaylar Bilge Gençlik Kulübü üyesi gençlerin dün Kutlu Doğum broşürleri dağıtmasıyla başladı. Bugün ise Ziraat Fakültesi kantininde Bilge Gençlik üyeleri yine Kultu Doğum etkinliğinin afişlerini astı. Kulüp üyelerini DÜÖ-DER’li öğrenciler engellemek istedi. Bunun üzerine başlayan gerginlik kampüse taştı. Kampüse gelen polis ekipleri Bilge Gençlik üyesi olduğu iddia edilen Vİ, HÖ ve MK’yi gözaltına aldı. Polis olay çıkmaması için Bilge Gençlik üyesi grubu da kampüsten uzaklaştırdı. Bu arada Mimarlık Fakültesi önünde toplanan DÜO-DER üyesi grup yürüyüş yapmak istedi ancak polis olay çıkabileceğini belirterek izin vermedi. Yaklaşık bir saat süren müzakerelerin ardından DÜO-DER’li yaklaşık bin kişi Fen Fakültesi’ne kadar yürüdü. Öğrenciler Hizbullah aleyhine sloganlar attı. Fakülte önünde basın açıklaması yapan öğrenciler, Dicle Üniversitesi’nde çetelere izin vermeyeceklerini belirtti. Açıklamanın ardından fakülteye giren öğrenciler, derslikleri boşalttı. Sınıflardaki bazı öğrenciler kapıyı kapatarak çıkmak istemedi. Öğrenciler derslerin kapılarını, panolarını yerle bir etti. Daha sonra içeriye giren polisler, öğrencilere müdahalede bulundu. Bu sırada yaşanan arbedede bazı öğrenciler baygınlık geçirdi. Polis, çok sayıda öğrenciyi gözaltına alırken, fakülte binası başta olmak üzere üniversite kampüsünde sıkı güvenlik önlemleri alındı.
BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt de üniversiteye gelerek olaylarını sakinleştirmek için çaba sarf etti.
CİHAN

Yorumlar