DİB Başkanı Görmez: Üniversite camilerine büyük önem veriyoruz

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, üniversite camilerine büyük önem verdiklerini belirterek, bu iki müessesenin bir birinden ayrı düşünülemeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
DİB Başkanı Görmez: Üniversite camilerine büyük önem veriyoruz

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, üniversite camilerine büyük önem verdiklerini belirterek, bu iki müessesenin bir birinden ayrı düşünülemeyeceğini söyledi.

Görmez, temaslarda bulunmak üzere geldiği Afyonkarahisar'da Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'ı ziyaret etti. AKÜ Camii’nin açılış törenine katılan Görmez, bütün dinlerde, medeniyetlerde, tarihe bakıldığında üniversiteyle mabetlerin bir birinden ayrılmayan iki önemli müessese olduğunun görüldüğünü söyledi. Görmez, “Hatta bütün medeniyetlerde üniversite kavramı mabetlerden çıkmıştır. Ancak son yüzyılda insanoğlu büyük bir parçalanma yaşamış, insanoğlu zihinsel ayrışma yaşamış ve zaman zaman bu iki müessese ayrı telakki edilmiştir. Üniversiteyle mabet ayrılınca din ile bilim ayrılmış. Akıl ile vahiy ayrılmış, akıl ile kalp bir birinden ayrılmış, bu dünya ile öte dünya bir birinden ayrılmıştır.” dedi.

“Onun için bilimle dini, akıl ile vahyi, akıl ile kalbi dünya ile ebedi hayatı birleştirmek için mabet ile üniversitenin birlikte düşünülmesine ihtiyaç vardır” diyen Görmez, üniversitelerin kampüsleri içerisinde gençlerin manevi hayatına hizmet eden bu müesseslerinin oluşumda emeği geçen herkese şükranlarını sunduğunu belirtti. Görmez, “Bizde bu mabetlere katkı sağlamaktan dolayı mutluyuz. Ama yinede halk veriyor bunların parasını. Bütün camiler mabetler hayırseverlerimizin omuzlarında yükseldi. Camiler sadece namaz kılma mekanı değildir. Aynı zamanda birlik mekânımız, kalplerimizi birleştirdiğimiz mekanlar aynı zaman bilgi mekanımızdır. Rabbimizi dinimizi öğrendiğimiz mekânlardır özgürlüğümüzün simgesidir. Milletimiz İstiklal Marşına bile ezanı ve mabedi yerleştirmiştir.” diye konuştu.

“CAMİLERDE YENİ MİMARİLERE İHTİYAÇ VAR”

Camilerin inşa etmenin yeterli olmadığını aynı zamanda imar etmek gerektiğini ifade eden Görmez, imar etmek içinde Peygamberimizin(sav) ifadesiyle ‘kalbi camiye düşmüş yüreğini camide unutmuş gençliğe ihtiyacımız’ olduğunu anlattı.
Görmez, şunları söyledi: “Camilerimizi inşa ederken şunu asla unutulmaması gerekiyor. Camiler sadece belli bir yaşında üstünde erkek cemaate hitabeden, çocuklar için mekanı olmayan, gençler için kucak açmayan, kadınlarımızı ailelerimizi içine kabul etmeyen engellilere yer olamayan bir cami İslam’ın camisi mabedi olamaz. İslam’ın mabeti, Allah’ın bütün kullarında kadınıyla erkeğiyle çocuğuyla herkesi kucaklayan mabet olarak inşa etmeliyiz. Mimarlarımız çalışmalarını bu yönde yapmalıdırlar. Camilerimiz ileride bu yönde yeni bir takım fonksiyonlarını içeren cami mimarisi gelişiyor. Ancak daha büyük mesafeler katetmeye ihtiyacımız var.”

Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da, Afyon Kocatepe Üniversitesi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan caminin ibadete açılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Solak, üniversitede 20 bini aşkın öğrenci 2 bine yakın ve personel olduğunu belirterek, “Önemli bir ihtiyaç olan caminin tamamlanması bizleri sevindirmektedir. Kampüs içerinde 12 bin metrekarelik alanda, 3 yıl önce temeli atılmıştır. Caminin kapasitesi bin 500 kişiye kadar çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuşma sonrasında cuma hutbesini okuyarak namazı kıldırdı, sonrasında vatandaşlarla görüştü.



CİHAN

Yorumlar