DHKP-C'li Akkol'a Savcı Selim Kiraz da sorulacak

Yaklaşık 20 yıldır Yunanistan'da saklanan Özmedir Sabancı suikastinin faili İsmail Akkol, İstanbul'da çıkarıldığı mahkemede suikast suçlamasıyla tutuklandı. Akkol'a Savcı Selim Kiraz suikastiyle ilgili sorular da sorulacağı belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
DHKP-C'li Akkol'a Savcı Selim Kiraz da sorulacak

Son Haberler

İstanbul'da 19 Ocak 1996 tarihinde Özdemir Sabancı'nın öldürülmesi olayına karışan DHKP-C'li İsmail Akkol, gözaltına alındıığı Aydın'dan getirildiği İstanbul'da tutuklandı. İsmail Akkol, suikast suçlamasıyla cezaevine gönderildi. Akkol, hem Sabancı suiksatinden hem de 1995 yılında iki askerin ölümünden sorumlu tutuluyordu.

Aydın'ın Söke ilçesindeki operasyonda gözaltına alınarak İstanbul'a getirilen Sabancı suikastinin faili terör örgütü DHKP/C üyesi İsmail Akkol, suikaste ilişkin davanın görüldüğü mahkemece tutuklandı.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yoğun güvenlik önlemi altında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Akkol, Sabancı suikastine ilişkin davanın görüldüğü İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ara celseye çıkarıldı.

Mahkeme, Akkol hakkında, kapatılan İstanbul 4 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi ile özel yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce çıkarılan yakalama emirlerini yüzüne okudu. Mahkeme, "suçun niteliği, delil durumu, katalog suçlardan oluşu, uzun süredir yargılamadan kaçması ve adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalacağı" gerekçesiyle Akkol'un tutuklanmasına karar verdi.

DURUŞMA 6 NİSAN'DA GÖRÜLECEK

Mahkeme ayrıca Akkol hakkındaki yakalama kararını kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, İsmail Akkol'a da iddianamenin bir örneğinin verilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı 6 Nisan'a erteledi. Avukatları müvekkilleri İsmail Akkol'un, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs" suçundan tutuklandığını belirterek Metris Cezaevi'ne götürüleceğini söyledi.

SAVCI SELİM KİRAZ'IN KATLİ DE SORULACAK

Özdemir Sabancı Suikasti'nden tutuklanan İsmail Akkol'un, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz soruşturması ve DHKP-C'nin diğer eylemlerinden de ifadesine başvurulacak.

İsmail Akkol, önümüzdeki günlerde İstanbul Adalet Sarayı'na getirilecek soruşturmalarla ilgili savcılara ifade verecek.

FADİK ADIYAMAN, ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN TUTUKLANDI

Özdemir Sabancı suikastı sanığı DHKP-C terör örgütü üyesi İsmail Akkol ile birlikte Aydın'ın Söke ilçesinde yakalanan Fadik Adıyaman, 'örgüt üyeliği' suçundan hakkında bulunan kesinleşmiş hapis cezası doğrultusunda tutuklandı. Adıyaman, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ne gönderildi.

AKKOL'UN YAKALANMASIYLA İLGİLİ DETAYLAR

DHKP-C üyesi Akkol'un Yunanistan'dan gelerek Türkiye'de polis tarafından gözaltına alınmasıyla ilgili detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Buna göre,
İsmail Akkol ile Fadik Adıyaman’ın yakalanması için 100 kişilik ekip 20 gün çalıştı. Zanlıların fotoğrafları çekilip eşleştirildi. Teröristler bu yolla yakalanırken çamurlu ayakkabıları da ele veren bir unsur oldu.

Bodrum’dan Çanakkale’ye kadar olan tüm sahil kesimi mercek altına alındı. Ekipler 24 saat sahilleri ve denizi gelişmiş kameralar ve sahil güvenlik gemileriyle gözetlemeye aldı. Adeta kuş uçurtulmadı.


- İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman yakalanmadan hemen önce böyle görüntülenmişlerdi. 

DİDİM'DE TİTİZ ÇALIŞMA

Çalışmalarda ihtimalin kuvvetli olduğu Kuşadası ve Didim civarında her ayrıntı tek tek incelendi. Deniz ve karada görüntüler alındı. Sahiller kare kare fotoğraflandı, denizde özellikle sürat yapan teknelerin içindekilerin tele objektiflerle fotoğrafları çekildi. Yollar, otogarlar, taksileri incelemeye alındı. Teröristlerin fotoğrafları şüpheli kişilerin fotoğrafları çekilerek eşleştirme yapıldı.

Akkol ve Fadik Adıyaman’ın Aydın Didim’den girdiğinin tespit edilmesi üzerine bu bölgede çalışmalar yoğunlaştırıldı. Önceki gün sabah saatlerinde şüphelenilen çiftin bir taksiye binerek Söke’ye geldiği belirlendi. Eskişehir’e gitmek için otogarda bekleyen ikilinin fotoğrafını çeken polis, ayakkabılarındaki çamurdan da şüphelendi. Fotoğraf eşleşmelerinde kadın ve erkeğin Akkol ve Adıyaman olduğu ihtimali kuvvetlenince çift yakalandı.

DÖRT DHKP-C'Lİ DAHA ARANIYOR

İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman emniyette ifade vermezken, ikilinin Söke’den belirledikleri isimler adına sahte kimlik düzenledikleri saptandı. Akkol ve Adıyaman’ın insan kaçakçılarının yardımıyla bot ya da bir tekneyle Didim’e geçtikleri değerlendiriliyor. Çiftin geceyi ormanlık alanda ya da sahilde geçirdiği sanılıyor. Akkol ve Adıyaman’ın gitar kılıfını Yunanistan’dan, ısıtıcıyı ise Söke’den aldığı, yeni kıyafet alarak ıslak ve çamurlu giysilerini değiştirdikleri tespit edildi.

Fadik Adıyaman’ın üzerinden çıkan sahte kimlikte ismi bulunan kadın emniyete götürülerek ifadesi alındı, 4 kişi ise aranıyor.

YUNANİSTAN'DA HRİSTO OLARAK BİLİNİYORDU

Hürriyet'in Yunanistan muhabiri Yorgo Kırbaki'nin bildirdiğine göre, Yunanistan’a 2000’li yılların başlarında gelen ve “Çetin Bayır” adıyla “siyasi mülteci” kabul edilen Akkol, Yunan İstihbarat Teşkilatı’nda (EYP) “Hristo” kod adı ile biliniyordu. Yunan “Crash” dergisine göre, Atina’daki DHKP-C’lileri Türkiye hakkında bilgiler almak için kullanan EYP, Akkol’un gerçek kimliğini biliyor, ancak “Türkiye’nin, Yunanistan’ı terörist barındırmakla suçlamaması için ses çıkarmıyordu”. Akkol’un örgüt içindeki kod adı ise “İsa” idi.


Akkol Yunan polisi tarafından gözaltına alındığında...

“SURİYELİ BOYACI”

Yunan Polisi’nin 10 Şubat 2014’de Atina’nın Gizi semtinde Genadiu sokağı 43 numaraları apartmanın bir dairesinde çok sayıda silah ve büyük miktarda patlayıcı madde ile yakalanan İsmail Akkkol, Atina ve Larisa cezaevlerinde 17 ay yattıktan sonra geçen yıl temmuz ayı sonlarında tahliye edildi.

Yunan Polisi’nin “kimliği meçhul bir şahsın ihbarı üzerine yaptığı baskında, örgütün önde gelen isimlerinden “Abi” kod adlı Hüseyin Fevzi Tekin, Bilgehan Karpat ve Mehmet Ali Yılmaz ile birlikte yakaladığı İsmail Akkol, Yunan komşularına “Suriyeli boyacı” olduğunu söylüyordu.

HER GÖSTERİDE EN ÖNDE

Fadik Adıyaman ise DHKP-C’nin Atina’daki her etkinliğinde hep en ön safhada idi. Örgüt yandaşları, Fadik Adıyaman için “Hamile iken Türkiye’de işkence görmüş ve düşük yapmıştı” iddiasında bulundular. Adıyaman, saldırı gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye giderken 30 Temmuz 2013’de Sakız adası açıklarında yakalanan DHKP-C üyeleri Hasan Biber, Mehmet Yayla ve Sinan Oktay Özen ile “işbirliği yaptığı” suçlamasıyla yargılandı. Tecilli olarak 3 yıl hapis cezasına çarptırılarak tahliye edildi.

DNA TESTİ YAPILACAK

Akkol ve Adıyaman’ın sorgusu için Ankara’dan özel ekip gönderildi. Akkol’un daha önce poliste hiç parmak izi olmadığı, bu nedenle eşleştirme yapılamadığı belirtildi. Bu yüzden adli olarak gerçek kimliğinin tespiti için DNA testi yapılmasına karar verildi.

HEDEF ANKARA'DA EYLEM

Akkol ve Adıyaman’ın, Yunanistan’ın Sisam Adası’ndan Türkiye’ye sızdıkları, şişme botla Eşek Adası’dan Didim’e gelerek, daha sonra Söke’ye geçtikleri bildirildi. İki şüphelinin, buradan İzmir’e, daha sonra da trenle eylem amaçlı Ankara’ya gitmeyi planladıkları öne sürüldü.

 

Yorumlar