“Devletin yasaları uygulama görevi var ama gönüllü çalışmalar da vazgeçilmez”

Demokrasi ve Hoşgörü Birliği (BfDT), Kuzey Almanya’daki gönüllü çalışmaları bu yıl 13. kez ödüllendirdi. Törene katılan Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz devletin yasaları uygulama görevine vatandaşların gönüllü destek vererek...

Google Haberlere Abone ol
“Devletin yasaları uygulama görevi var ama gönüllü çalışmalar da vazgeçilmez”

Demokrasi ve Hoşgörü Birliği (BfDT), Kuzey Almanya’daki gönüllü çalışmaları bu yıl 13. kez ödüllendirdi. Törene katılan Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz devletin yasaları uygulama görevine vatandaşların gönüllü destek vererek sorumluluk almasının vazgeçilmez olduğunu söyledi.

“Bündnis für Demokratie und Toleranz” (BfDT) ödülleri Kuzey Almanya’da sahiplerini buldu.13 yıldır federal hükümet tarafından aşırılık ve şiddete karşı mücadele eden dernek, inisiyatif, grup veya şahıslara verilen ödüller, bu yıl Hamburg’da düzenlenen bir törende sahiplerine takdim edildi.

Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein ve Aşağı Saksonya’da yarışmaya katılarak ödülü hak edenlere ödüllerini Federal Göç, Mülteciler ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ile Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz birlikte takdim eti. Törende Schleswig-Holstein İçişleri Bakanı Andreas Breitner de hazır bulundu. Scholz, törende yaptığı konuşmada, yarışmaya katılan 152 projeden en başarılı olan 42’sinin ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Devletin ve organlarının yasaları uygulama görevi olduğunu kaydeden Scholz, “Ancak devletin yanı sıra vatandaşların uygulamaya destek vermesi, gönüllülerin sorumluluk alması vazgeçilmezdir. Bugün Almanya’da gönüllü olarak farklı istatistiklere göre 17 ila 27 milyon arasında kişi çalışmalar yürütüyor. Burada ödül alacaklarda çalışmaları hayata geçirenlerdir.” dedi. Federal Bakan Aydan Özoğuz ise gönüllü çalışmaları her zaman takdir ettiğini kaydederek, “Çoğu zaman ülke içinde veya dışında olumsuz bir olay yaşandığında hemen siyasiler göreve çağrılır ve önlem almalarını istenir. Ancak bugün burada olanlar kendi imkanları ile bir şeyler yaptılar.” diye konuştu.

Schleswig-Holstein İçişleri Bakanı Breitner de konuşmasında insanların demokrasi ve özgürlüğü savunması için cesaretlendirilmesi gerektiğini ifade etti. “Toplumun bu konuda olumlu rol modellere ihtiyacı var. Aşırılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ve şiddete karşı mücadelede kalıcı bir iklim oluşturulmalı.” diyen Breitner, işyerinde, okulda, ailede toplumun her kesiminde ve kademesinde temel değerlerin savunulması için aktif olunması çağrısında bulundu.

Törende "Glinde gegen Rechts" adını taşıyan inisiyatife 5 bin Euro değerinde ödül verildi. İnisiyatif, sağ çevrelerin alışveriş yaptığı Thor Steinar dükkanının açılışına bir cevap niteliği taşıyor. 3 bin Euro'luk ödülle onurlandırılan dernek ise Mentor Hamburg Okumayı Öğrenmeye Yardım Derneği oldu. İnisiyatif, çocuk ve gençlerin okuma ve yazma kabiliyetini iyileştirmek için bir araya gelen 700 gönüllüden oluşuyor. Çoğu emeklilik çağında olan bu gönüllülerin her biri bir yıl boyunca haftada bir saat bir öğrenciye ders veriyor.

Von der Strasse auf der Bühne (Sokaktan Sahneye) başlıklı proje ise 2 bin Euro’luk ödüle layık görüldü. Ödülün sahibi Ömer ve Velit Kılıç isimli kardeşler, göçmen ve özellikle sosyal durumu iyi olmayan çocuk ve gençlere dans ederek sokaktan kurtulma, boş zamanlarını değerlendirme, hobi sahibi olma konusunda yardımcı oluyor. CİHAN

Yorumlar