Devlet Tiyatroları tesisindeki onlarca ağacın kesilmesine tepki

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün Ankara Macun Mahallesi’nde bulunan tesislerindeki yaklaşık 100 ağaç kesildi, kameriyeler yıkıldı.

Google Haberlere Abone ol
Devlet Tiyatroları tesisindeki onlarca ağacın kesilmesine tepki

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün Ankara Macun Mahallesi’nde bulunan tesislerindeki yaklaşık 100 ağaç kesildi, kameriyeler yıkıldı. Basın açıklaması yapan tiyatro sanatçıları, 20-30 yıllık ağaçların tahrip edilmesine tepki gösterdi.

DT İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nin de bulunduğu tesisler, 60 yıl önce yapılmış. Macunköy tesislerinde dekor ve kostüm tasarımlarının yapıldığı 2 adet sahne ve 2 adet prova salonu, misafirhane ve dinlenme alanı bulunuyor. Yan taraftaki arsa ise 2005 yılında S.S. İvme Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından satın alınmış. DT ile kooperatif arasında oluşan sınır anlaşmazlığı yargıya taşınmış. İddiaya göre, S.S. İvme Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ortakları, dün saat 22.00 sıralarında DT ile aralarında anlaşmazlık bulunan arsada yaklaşık 100 ağacı iş makineleri ile kırdı. Tiyatro sanatçıları ağaç kıyıma tepki göstermek için bugün katledilen ağaçların başında toplandı.

Sanatçılar adına açıklama yapan Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası Ankara Bölge Şubesi basın yayın sorumlusu Murat Çidamlı, S.S. İvme Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ne ait dozerlerin dün saat 22.00 dolaylarında güvenlik görevlilerinin engelleme girişimlerine rağmen ağaçları tahrip ettiğini söyledi. Çidamlı, "Ağaçların katledilmesini engellemeyen polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Kültür Sanat Genel Başkanı Yavuz Demirkaya’nın girişimiyle yıkım geçici olarak durdurulmuştur. Arazi şuanda Büyükşehir Belediyesi’ne açılan yürütmeyi durdurma davası kapsamında korunmaktadır. Mahkeme sonuçlanana dek yapılacak her işlem yasadışıdır." dedi.

Yıkıma karşı çıkmak için çadır kurduklarını ve nöbet bekleyeceklerini dile getiren Çidamlı, "AVM’lerin, sanayi sitelerinin ve TOKİ’lerin arasına sıkışan bu kültürel adacığa yönelen saldırıyı şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Ağaçların kırıldığı arazinin kendilerine ait olduğunu savunan kooperatifin ortaklarından Ethem Baytemur, "Biz bu arsayı aldıktan sonra çit çekmişler. Burada 30 yıllık ağaç yok. 4 bin 100 metrekarelik arazimizi işgal etmişlerdir. Yargıtay’a gidildi, Yargıtay, Devlet Tiyatroları’nı talebini reddetdi. Bölge İdare Mahkemesi’nden istedikleri yürütmeyi durdurma talebi de reddedildi. Kaymakamlığa başvurarak bu arazinin kendilerine satılmasını istediler. Kaymakamlık da boşaltmalarını istedi." diye konuştu.

2013 yılında bu arasa için inşaat ruhsatı aldıklarını anlatan Baytemur, “Hem noter hem de mahkeme kanalıyla burayı boşaltmaları için ihtarda bulunduk. Tapulu arsamızı sahiplenmeye çalıştılar.” iddiasınında bulundu. ‘Yer gösterin ağaçları istediğiniz alana taşıyalım’ taleplerinin kabul edilmediğini söyleyen Baytemur, "Ağaçların bir kısmı kazı sırasındaki toprak kaymasında, bazıları ise çalışma sırasında zarar gördü. Zarar gören ağaçlar zaten bizim arazimizde." açıklamasını yaptı. CİHAN

Yorumlar