Devlet, helalleşmeyen çiftçinin desteklemesine el koyacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), 33 bin tarımsal sulama yapan çiftçiye ihtarname gönderdi. DEDAŞ, çiftçiler için ‘helalleşme’ kampanyası düzenledi. Bakanlar kurulu kararı gereğince kampanyaya...

Google Haberlere Abone ol
Devlet, helalleşmeyen çiftçinin desteklemesine el koyacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), 33 bin tarımsal sulama yapan çiftçiye ihtarname gönderdi. DEDAŞ, çiftçiler için ‘helalleşme’ kampanyası düzenledi. Bakanlar kurulu kararı gereğince kampanyaya dâhil olmayıp borcunu ödemeyen çiftçinin desteklemesine el konulacağı bildirildi. Bu karar üzerine çiftçilere ihtarname gönderildi. Bu ihtarname çiftçileri sokağa döktü.

Bölgede neredeyse her gün faklı bir ilçede bu karar protesto ediliyor. DEDAŞ yetkilileri ise yeni kampanyanın detaylarını anlatmak için dün Diyarbakır’da bugün ise Şanlıurfa’da basın toplantısı düzenledi. Bugün Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan DEPSAŞ Genel Koordinatörü ve şirket sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, kampanyanın faydalarını anlattı, başta tarımsal sulamadaki kayıp kaçak elektrik oranını açıkladı.

Bölgenin 6 ilinde yıllık elektrik tüketiminin 20 milyar kilovat olduğunu dile getiren Üstün, bunun 4 milyarının tarımsal sulama yapan 33 bin çiftçi tarafından tüketildiğini aktardı. Bu tüketilen 4 milyar kilovat enerjinin kayıp kaçak oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu dile getiren Üstün, kayıp kaçağın en fazla tarımsal sulama yapan çiftçiler tarafından yapıldığına dikkat çekti. Buradaki kayıp kaçağı önlemek adına ‘helalleşme’ kampanyası düzenlediklerini aktaran Üstün, “Buna göre, tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75'leri aşan düzeyde indirim yapılacağını anlatan Üstün, örneğin, pamuk üretimi yapılan 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin TL elektrik faturasının sadece 9 bin TL'sini alacak. Dicle, kampanyaya dahil olan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme talep etmeyecek.” dedi.

Tarımsal sulama yapan tüm çiftçilerin de bu kampanyaya dahil olma zorunluluğunun olmadığının altını çizen Üstün, isteyen çiftçinin sayaç tüketim miktarına göre de ödeme yapabileceğini ekledi. DEDAŞ bilgilendirme faaliyetlerini sürdürürken her gün faklı bir ilçeden protesto sesleri yükselmeye devam ediyor. Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman’a bağlı birçok ilçede protestolar yapıldı ve devam edeceği öğrenildi. Desteklemenin hesaplara yatırılacağı bu günlerde çiftçilerin protestolarının daha da artmasından endişe ediliyor.

BORCUNU ÖDEMEYEN BELEDİYELERİN ELEKTRİĞİ KESİLİYOR

Öte yandan, bilgilendirme yapan DEDAŞ yetkilileri, belediyelerin borçları hakkında da bilgi verdi. Bölgedeki birçok belediyenin borcu olduğunu dile getiren Üstün, 109 belediyenin 130 milyon liralık borcu olduğunu ifade etti. Bu miktarın, yıllık altyapı yatırımlarına denk olduğunu sözlerine ekleyen Üstün, belediyeler için de bazı düzenlemeler yapıldığını ve bugün itibari ile borcunu ödemeyen belediyelerin elektriklerinin kesileceğini açıkladı.

CİHAN

Yorumlar