“Devlet elini çekerse Risalelere gönül verenler basımı meselesini çözer”

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal, Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı'nın basılması için bandrol verilmemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
“Devlet elini çekerse Risalelere gönül verenler basımı meselesini çözer”

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal, Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı'nın basılması için bandrol verilmemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Risale-i Nur’ların müellifinin açık iradesi ve vasiyeti sebebiyle, aynen basılmak kaydıyla herkes tarafından çoğaltılabileceğini ve yayılabileceğini belirten Battal, “Risale-i Nur’ların basımı meselesini siyasi tartışma ve hatta çatışmaların aracı yapmak başta Müellifine ve Risalelere saygısızlık olur. Devlet elini çekerse, Risalelere gönül verenler bu gibi meselelerinin çözümünü kendileri bulur.” diye konuştu.

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı'nın basımı ile ilgili yayınevlerine bandrol vermemesi konusunda Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) önemli açıklamalarda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘korsan kitabı’ önlemekle görevli olduğunu belirten Battal, “Risalelerin hiç bir baskısı ‘korsan’ olarak nitelendirilemez. Zira bu eserler en az diğer dinî eserler kadar umumun yani herkesin malıdır, zira Kur'anın malıdır. İnhisar anlamında sahiplenilemez. Ayrıca müellifinin açık iradesi ve vasiyeti sebebiyle, aynen basılmak kaydıyla herkes tarafından çoğaltılabilir, yayılabilir. Telif ücretine konu edilemez. Para kazanmak niyetiyle basıp satandan zaten kimse satın almaz. Dine hizmet için basıp maliyetini ve hizmetini karşılamak üzere satan da Bediüzzaman'ın arzusunu yerine getirmiş olur. Kimin öyle, kimin böyle olduğunu devlet değil, alıcı camia belirler.” dedi.

BAKANLIĞIN KANUNİ VARİSLER KİMSE ONLAR GELSİN DEMESİ ABESLE İŞTİGALDİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı kanuni düzenleme ile bandrol başvurusunda bulunmak için 'mali hakların devrine ya da kullanma yetkilerine ilişkin sözleşme-izin belgeleri'nin ibrazının zorunlu hale getirilmesi açıklaması ile ilgili Battal şu açıklamalarda bulundu; “Bakanlık yeni mi uyanmış. Bugüne kadar onlarca yayınevi yıllardan beri Risaleleri basıyordu. Bakanlık da bandrol veriyordu. Şimdi ne oldu? Bediüzzaman'ın vefatından sonra eserlerinin telif haklarını, vasiyetinin de bir sonucu olarak kanuni mirasçıları sahiplenmedi, aksine neşir işini bir vazife olarak Bediüzzaman'ın talebeleri sürdürdü. Bu Bediüzzaman'ın vasiyetine de açık arzusuna da uygun bir durumdu. 54 yıldır böyle geldi. Bu gün Bakanlığın, Bediüzzaman'ın iradesine ve kanuni varisleri ile talebelerinin ortaklaşa benimsediği fiilî duruma aykırı biçimde adeta yeniden başa dönüp Bediüzzaman'ın iradesini ve fiili yerleşik uygulamayı görmezden gelerek ‘kanuni varisler kimlerse onlar gelsin, bandrol verelim bassın’ demesi abesle iştigaldir. Bakanlığın yıllardır süren fiilî uygulamayı sürdürmekten başka bir görevi yok. Mahkeme bir talimat vermedikçe Bakanlık kazanılmış hakları ihlal edemez ve kaybedilmiş hakları var sayamaz. Risalelerin işlenmesi yani sadeleştirme ve tercüme gibi hususlar ise başka bir konudur. Bunlar gerekçe gösterilerek de süregelen tıpkı basımlar durdurulamaz.”

Risale-i Nur’ların basımı ile ilgili en önemli belgenin Risalelerin içinde yer alan yayınlanmış vasiyetler ve Fikrî Hukukun ilkeleri olduğunu kaydeden Battal, “Yayınevleri kanuni mecrada haklarını arayacaklardır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi isteyen, Köprü dergisinde iki yıl önce yayınlanmış olan ve Yeni Asya Gazetesinin de bu günlerde iktibas ederek tefrika etmekte olduğu ‘Fikri Haklar Mevzuatı Çerçevesinde Nur Risalelerinin Neşri ve Şerhi’ konulu akademik makalemize bakabilirler. Yayınevleri de bu makalede yer alan mesleki birlik kurma teklifimizi hayata geçirebilirler.” Şeklinde konuştu.

Risale-i Nur basımı ile ilgili konunun siyasete malzeme yapılmaması gerektiğini vurgulayan Battal şunları söyledi; “Zira Kur'an umumun malı ve bütün siyasetlerin üzerinde olduğu gibi, bir Kur'an tefsiri olarak Risaleler de Kur'anın malıdır ve bütün siyasetlerin fevkinde yüksek makamdan imanî, içtimai ve dinî irşad dersi verir. Dolayısıyla bu meseleyi siyasi tartışma ve hatta çatışmaların aracı yapmak başta Müellifine ve Risalelere saygısızlık olur. Devlet elini çekerse Risalelere gönül verenler bu gibi meselelerinin çözümünü kendileri bulur.”
CİHAN

Yorumlar