Dev Sağlık İş taşeron sisteminin yasaklanmasını talep etti

Dev Sağlık İş Sendikası Samsun Şubesi üyeleri, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptıkları eylemde taşeron sistemin yasaklanmasını talep etti. Eylemci grup adına açıklama yapan Dev Sağlık İş Sendikası Samsun İl Temsilcisi Yüksel...

Google Haberlere Abone ol
Dev Sağlık İş taşeron sisteminin yasaklanmasını talep etti

Dev Sağlık İş Sendikası Samsun Şubesi üyeleri, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptıkları eylemde taşeron sistemin yasaklanmasını talep etti.

Eylemci grup adına açıklama yapan Dev Sağlık İş Sendikası Samsun İl Temsilcisi Yüksel Arslan, "Gelinen noktada taşeron çalışma Türkiye’de çalışma hayatının kanayan bir yarasına dönüştü. Yıllardır inşaatlarda, tersanelerde meydana gelen iş kazaları haberleri, Soma’da herbirimizi yasa boğan 301 işçi arkadaşımızın ölümü ve son olarak Şırnak'ta göçük altında kalan maden işçilerinin ölümü itirazımızın ve tespitimizin haklılığını bizlere gösterdi." dedi.

Açıklamasında, taşeron sistemin yasaklanmasını talep eden Dev Sağlık İş Sendikası Samsun İl Temsilcisi Yüksel Arslan, "Bizler yaşanılan tüm facialardan sonra bu vahşi ve kuralsız çalışma düzeninin ortadan kaldırılması, taşeron çalışmanın yasaklanması sonucunu çıkarttık. Fakat hükümet bu manzaradan aksi bir sonuç çıkararak taşeronu kaldırmak yerine başta kamu hizmetleri olmak üzere yaşamın her alanında yaygınlaştıracak bir yasayı gündeme getirdi. Bakanlar Kurulu tarafından 30 Mayıs’ta içinde maden işçilerinin çalışma koşulları ve 'alt işveren' uygulamasına dair düzenlemelerin yer aldığı 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' olarak geçen bir torba yasa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildi. Söz konusu yasa taslağında maden işçilerinin çalışma koşullarına dair kısmi iyileştirmeler bulunmakla beraber, 650 bini kamuda çalışan 1 milyon 100 bin taşeron işçiyi ilgilendiren çalışma yaşamına dair düzenlemeler de bulunuyor. Tasarı, taşeron işçilerin iş güvencesi, işçi sağlığı güvenliği sorunları ile sendika ve toplu sözleşme hakkına dair yaşadığı sıkıntıları çözmek yerine kamu kurumları başta olmak üzere her alanda taşeronun önünü açacak nitelikte düzenlemelere sahip. Yasa tasarısı taşeron işçilerin her işçinin iş kanunundan doğan mevcut haklarını bir yenilikmiş gibi sunarken, başta sendika ve toplu sözleşme hakkı olmak üzere taşerona karşı temel savunma araçlarını da ellerinden almaktadır." diye konuştu. Eylemci grup, basın açıklamasının ardından sessiz şekilde dağıldı.

CİHAN

Yorumlar