DES: Zorunlu rotasyonla 850 bin öğretmen huzursuz olur

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 850 bin öğretmene zorla rotasyon uygulaması yerine ‘maaş, izin, emeklilik’ gibi teşvik edici unsurlarla rotasyonunu ‘gönüllü’ hale...

Google Haberlere Abone ol
DES: Zorunlu rotasyonla 850 bin öğretmen huzursuz olur

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 850 bin öğretmene zorla rotasyon uygulaması yerine ‘maaş, izin, emeklilik’ gibi teşvik edici unsurlarla rotasyonunu ‘gönüllü’ hale getirmesini istiyoruz.” dedi.

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği hazırlığı içinde olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özellikle il içi rotasyon başta olmak üzere; Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmen açığını kapatmak için iller ve bölgeler arasında da ‘rotasyon’ yapılması hususunda yönetmeliği masaya yatırdığı yönünde çıkan haberleri değerlendirdi.

“AİLE BÜTÜNLÜĞÜ BOZULUR”

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, “Öğretmenleri istekleri dışında rotasyona tabi tutmak büyük haksızlıklara, eğitim camiasında ciddi sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlara yol açar” sözleriyle seslenen Gürkan Avcı, şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın zorunlu rotasyonu içeren bir yönetmeliğe izin vereceğine inanmıyoruz. Lakin zorunlu rotasyon uygulaması hem öğretmenlerin hem de devletin bütçesine önemli bir yük getirecektir. Kredi borcu yaparak ev sahibi olan onbinlerce öğretmen ailesi perişan olacaktır. Farklı sektörlerde çalışan öğretmen eşleri ve üniversite-liselerde eğitim gören öğretmen çocukları mağdur olacaktır. Öğretmenlerin aile bütünlüğü ve hayat düzeni bozulacaktır. Öğretmenleri zorunlu rotasyona tabi tutarak mesleğine küstürmeye, yaşamlarını çekilmez hale getirmeye gerek de yoktur kimsenin hakkı da yoktur.”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın; öğretmenlerin mesleki, mali, özlük ve demokratik sorunlarını çözmeye odaklanması gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, "Ortaya ‘zorunlu rotasyon’ diye bir projeyi çıkarmak ne kadar mantıklıdır. ‘Deneyimli öğretmenlerden Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yararlanacağız’ gibi popülist bir gerekçe ile eğitimin sorunları çözülemez. Kamu hizmetlerini, halka sunan memur ve öğretmenlerin zorunlu rotasyon nedeniyle mutsuz olması, performans ve iş verimlerinin düşük olması en başta hükümetin zararınadır. Bunun yerine teşvik ve özendirici politikalar uygulanmalıdır. Rotasyon uygulaması cebir ve korkuyla değil memurların rıza ve gönüllü iştirakiyle sağlanırsa hükümetin iyi niyetle ve haklı gerekçelerle hareket ettiği kanaati oluşacaktır.” görüşünü belirtti.

“ZORUNLU ROTASYON İSTİFA VE EMEKLİLİĞE ZORLAR”

“Kaldı ki Doğu hizmeti öğretmen, asker, polis ve doktorlar için zaten uygulanıyor. Bu nedenle öğretmenlerimizin durduk yere huzur ve düzenlerini bozacak her türlü uygulamaya karşıyız.” eleştirisini getiren Avcı, şunları ifade etti: “Mahrumiyet bölgelerinde çalışanlara tazminat verilerek, becayiş uygulamaları yaparak, bu bölgelerde çalışmanın cazip hale getirilerek özendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Aksi halde kamu çalışanları arasında büyük bir karmaşa ve mağduriyet oluşacaktır. Böyle bir rotasyon memurları emekliliğe ve istifaya zorlamak demektir. Yüzbinlerce ailenin eş ve çocuklarının parçalanması, gurbet hayatı yaşaması demektir. Zorunlu rotasyon bir yönüyle aile bütünlüğünü bozacağı için boşanmaları dahi artıracaktır. Bu nedenle öğretmenlerin rızalarını almadan zorla ve cebren rotasyona tabi tutmak yerine başta öğretmen açığı olmak üzere ülkemizdeki memur açığını kapatmak ve mahrumiyet bölgelerini özendirici hale getirerek öğretmenleri teşvik etmek daha doğru bir politika olacaktır.” CİHAN

Yorumlar