DES: Soma'da ihmal zirvede iş güvenliği yerlerde

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Malatya İl Başkanı Veysel Fırat, “Soma faciasından anlaşılan, ihmalin olabildiğince müsamaha ile yaşamasına izin verilmiş, iş güvenliği ise hiç ciddiye alınmadan üretim miktarı dikkate alınmıştır.”...

Google Haberlere Abone ol
DES: Soma'da ihmal zirvede iş güvenliği yerlerde

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Malatya İl Başkanı Veysel Fırat, “Soma faciasından anlaşılan, ihmalin olabildiğince müsamaha ile yaşamasına izin verilmiş, iş güvenliği ise hiç ciddiye alınmadan üretim miktarı dikkate alınmıştır.” dedi.

Veysel Fırat, Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği kazanın birçok ihmal sonucu gerçekleştiğini belirtti. Muhtemel kazalara önlem olarak yaşam odası inşa edilmemesi, etkin denetimin yapılmamasının olayı hazırladığına işaret eden Fırat, tedbirlerin alınmaması üzerine acı sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Fırat, şöyle dedi:

“Düzenlemeler mevzuata uygun görünüyor ancak denetimlerde bunlara hiç dikkat edilmemiş. Belki de bir işçinin dediği gibi, denetime gelen mühendisler bir keçi yedikten sonra gittiler ise bu sonucu almaktan başka ne sonuca ulaşabilirdik ki? Mevzuatta yaşam odası olarak belirtilmese de yaşam odasını tarif eden bir yerin yapılması gerekiyorken yapılmaması, iş yeri sahibinin sahip olduğu ocağı gelip görmemesi, fazla üretimden dolayı tüm işçilere değil de vardiya amirlerine prim verilmesi, devletin mevzuata uymayan firmalarla ticaret yapması, ticaret yapmayı bırakalım da işletmenin faaliyetlerini durdurmaması ihmal değil de nedir? İşverende vicdan ve insanlık yoksa, işçisinin rahatını ve güvenliğini düşünmesini, çalışma standartlarını üst düzeye çıkarmasını beklemek akılsızlık olur. Ancak devletin güçlüye karşı zayıfı yani patrona karşı işçiyi korumasını, işçinin hakkını patronun vicdanına bırakmamasını beklemek ise doğru aklın beklentisidir.”

Madencilikle ilgili, sendikanın adı olmasına karşın faaliyeti olmadığını söyleyen Fırat, “301 işçinin ölümünden sonra bir açıklama yaptılar ki o açıklamayı bu facia fazlasıyla yaptı zaten. Oysaki bu işçilerimiz ölümden kurtulup da sedyeye yatırılırken, çizmesini çıkartmak isteyerek kendine değer verilmediğini bilinçaltından ifade ediyor. Ve sendikalar elindeki sivil gücü maalesef emekçiler için kullanmayıp siyasete heba ediyorlar. İşçilerimizin hakkı için mücadele edeceklerine, bağlı bulundukları siyasi uzantılarının çıkarları için mücadele ediyorlar.” dedi.

Feci olayın, işverenin işçisine değer vermediğini gösterdiğini vurgulayan Fırat, “Kendisine para kazandıran işçi, patronun umurunda değil. Devlet çıkardığı kanunları uygulatamıyor. Devletin denetçileri işini hiç iyi yapmıyor. İşçi haklarını koruyacak olan sendikaların böyle bir işlevi kalmamış. Ve maalesef aydın denilebilecek biri var ki bir partinin mitingine gitmelerinden dolayı bu faciayı ölen işçilere müstahak görüyor. Bu faciada yaşananlar toplumumuzun acıları paylaşmakta ne kadar vefalı olduğunu, facianın yüzlerce kilometre uzaktaki bir vatandaşın yüreklerini burkup gözyaşlarını akıttığını gördük. Bu millet böyle toplumsal acıları asla hak etmemektedir. Bu millet bunu bir daha yaşamasın.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar