"Dershanelerin kapatılması, tamamen siyasal bir tercih nedeniyle dayatıldı"

Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZ-DE-BİR) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin kapatılmasının esasen tamamen siyasal bir tercih nedeniyle kendilerine dayatılan bu durum olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Dershanelerin kapatılması, tamamen siyasal bir tercih nedeniyle dayatıldı"

Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZ-DE-BİR) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin kapatılmasının esasen tamamen siyasal bir tercih nedeniyle kendilerine dayatılan bu durum olduğunu söyledi. Konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasıyla hukuksal sürecin de yeni bir boyut kazandığını belirten Köprülü, "Umut ediyorum ki bu konu Anayasa Mahkemesi'nden inşallah dönecektir." dedi.

ÖZ-DE-BİR tafından ATO Congresium'da "Üniversite ve Meslek Tanıtım Günü" düzenlendi. Çok sayıda üniversitenin katılımıyla ilk kez gerçekleştirilen etkinlik ile geleceklerine yön vermek üzere olan geçlere meslek seçimlerinde yol göstermek ve bilinçli tercihler yapmalarına yardımcı olmak amaçlanıyor. 41 üniversitenin katılımı ile 9 ayrı salonda üniversite mensupları ve alanında uzman akademisyenler tarafından 40 meslek tanıtılacak. Üniversite tercihleri öncesi öğrenciler için 90 seminer hazırlandı. Ayrıca gün boyu üniversitelerden ve medya dünyasından tanınan eğitim uzmanları tarafından gençlere, eğitim ve meslek hayatlarına ışık tutmayı amaçlayan 6 ayrı konuda konferans verilecek.

Etkinlikte bir konuşma yapan ÖZ-DE-BİR Derneği Başkanı Faruk Köprülü, eğitim sisteminin bir parçası olan dershanelerin içinden geçtiği bu zorlu günlerde, sektörün öncü meslek kuruluşu olarak öğrencilere sadece sınavlara hazırlamakla yetinmeyip, kişisel gelişimlerini destekleyen sosyal ve kültürel faaliyetlerle de onları hayata hazırlamayı amaç edindiklerini vurguladı.

"DÖNÜŞÜM YASASI OLMAYIP DERSHANELERİ KAPANMAYLA KARŞI KARŞIYA BIRAKTI"

Dershanelerin kapatılmasına sebep olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) kadrolarını boşaltan "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı"nın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Köprülü, yasanın kendilerinin bu süreçte ısrarla karşı çıktıkları haliyle kabul edilerek kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmayıp dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Derneklerinin dershane tartışmaları sürecinde yaşanan gelişmeleri devamlı izlediğini, ülkemiz eğitim sistemindeki sorunların çözümünde özel dershanelerin, çalışanların, öğrenci ve velilerin hak ve çıkarlarını korumak için üzerine düşeni yaptığını ve yapmakta olduğunu anlatan Köprülü, şöyle devam etti: "Derneğimiz bu çalışmaları yaparken daima ulusal çıkarlarımızı koruma özeni içinde hareket etmiştir. Bu yasanın gerek Mecliste Komisyon çalışmalarında gerek Mecliste görüşülmesi sürecinde Parlamenterler düzeyinde bir dizi görüşme yaptık. Bu girişimlerimizden de ne yazık ki bir sonuç alınamamıştır. Esasen tamamen siyasal bir tercih nedeniyle bizlere dayatılan bu durumla ilgili olarak başlattığımız hukuksal süreç de yeni bir boyut kazanmış; yasa, Ana Muhalefet Partisi CHP tarafından Anayasa Mahkemesine taşınmıştır. Biz de Anayasa Mahkemesine başvuru sürecinde hak kayıplarımızın neler olduğunu ortaya koyan ve bunların korunmasına yönelik yasal haklarımızı içeren bir çalışmayı Ana Muhalefet Partisi Grup Başkan Vekilliğine sunduk. ÖZ-DE-BİR olarak dershanelerimizin karşı karşıya kaldığı bu kabul edilemez haksızlık karşısında her türlü yasal yolların kullanılması konusunda; duyarlı kamuoyunun, üyelerimizin, dershane kurucularımızın, hukuksal ve siyasal kurumların desteğiyle kararlılığımız devam etmekte ve buradan olumlu sonuçlar alacağımıza olan inancımızı korumaktayız. CHP'nin hukukun üstünlüğünün egemen kılınacağına ve eğitimimize önemli katkılar sağlayacağına inandığımız bu girişimini gönülden destekliyor; bu zorlu süreçte bizleri yalnız bırakmayan saygıdeğer yöneticilere, değerli basın mensuplarına, öğrenci ve velilerimize, tüm dostlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz."

"BİR YILLIK UZATMA SÜRESİ ASLINDA ÖNEMLİ BİR ADIM"

Milli Eğitim Bakanı ile yaptıkları görüşmede kendilerine "Henüz taslağın hazırlanmadığını ve hazırlanma sürecinde birlikte hareket edileceğini" söylendiğini aktaran Köprülü, bu açıklamayı aldıktan sonra bir nebze rahatladıklarını ve bunu kamuoyu ile paylaştıklarını kaydetti. Bu davranış karşısında umutlandıklarını ancak daha sonraki süreçte denilenin yapılmadığını vurguladı.

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili bir yıllık uzatma süresinin aslında çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Köprülü, içerikte ise çok fazla katkı ve beklentilerinin karşılanmadığını ifade etti. Bir yıllık uzamanın sektörün zarar görmeden hukuki açıdan zaman kazandırdığını belirten Köprülü, kanun maddelerinde çok arzu ettikleri şeyleri göremediklerini söyledi. İlk başta dershanelerin kapatılacağının söylendiğini fakat sonra yerine kapatma yerine dönüştürmenin ifade edilmeye başlandığını dile getiren Köprülü, kanuna bakıldığında da dönüşmeyenlerin kapatılmayla karşı karşıya bırakıldığına dikkat çekti.

"TEŞVİK VERECEĞİZ DENDİ, SOMUT OLARAK KANUNDA YER ALAN HİÇBİR ŞEY YOK"

Söylem ile eylem arasında fark olduğunu vurgulayan Köprülü, mevcut şartlarda birçok kurumun okul olamayacağının gerçek olduğunu ifade etti. Okul açmak için büyük yatırımlar gerektiğini anlatan Köprülü, şartları yerine getirenler için okula dönüşmede herhangi bir engelin zaten bulunmadığını kaydetti.

"Teşvik vereceğiz dendi. Şuan somut olarak kanunda yer alan hiçbir şey yok. Yönetmeliklere bırakalmş bir durum." diyen Köprülü, yüzde 40 eksik kapasiteyle çalışıldığını hatırlattı. Söylenilenlerin gerçekçi olmadığının ortaya konulduğunu dile getiren Köprülü, sektörün yüzde 20'sinin cezalandırılmak istenirken bütün sektörün cezalandırıldığını vurguladı.

Dünyada kanunla kapatılan bir eğitim örneğinin olmadığını ifade eden Köprülü, girişim özgürlüğüne, eğitim alma, eğitim verme hakkına gibi Anayasanın birçok maddesine de aykırı olduğunun altını çizdi. Köprülü, "Umut ediyorum ki bu konu Anayasa Mahkemesi'nden inşallah dönecektir. Sektör, çalışanlar tekrar bu anlamda huzura kavuşup çalışmalarına tekrar devam edecektir diye düşünüyorum ve bekliyorum." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar