Dershanelerin kapanma endişesi öğrencileri sınav kitaplarına yöneltti

Üniversitelerde iyi bir bölüme yerleşmek için gittikleri dershanelerin kapanacağı yönündeki endişe öğrencileri kara kara düşündürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Dershanelerin kapanma endişesi öğrencileri sınav kitaplarına yöneltti

Üniversitelerde iyi bir bölüme yerleşmek için gittikleri dershanelerin kapanacağı yönündeki endişe öğrencileri kara kara düşündürüyor. Başarılı olmak için alternatif arayan çok sayıda öğrenci sınav kitaplarına yöneldi. Bursa’da düzenlenen kitap fuarında en büyük ilgili çeşitli yayınevleri tarafından hazırlanan test kitaplarına oldu.

Türkiye'nin en büyük kitap fuarlarından olan Bursa Kitap Fuarı’nda stant açan yayınevleri öğrencilerden büyük ilgi gördü. Fuara 8 stant ile katılan Sürat Yayınları Grubu temsilcisi Fedai Bolat, bu yıl geçen senelerden farklı olarak dershanelerin kapanması belirsizliği yaşandığını vurgularken, “Özellikle önümüzdeki sene dershanelerin kalkmasından dolayı öğrenciler tedirgin bir şekilde, bulduğu her kitabı almak istiyor. Bir sıkıntı hissediyor kendinde ve bu eksikliği hazırlık kitapları ile çözmeye gidiyorlar.” dedi.

Öğrencilerin bilmeden kitap almak istediklerini anlatan Bolat, şunları söyledi: “Öğrenciler körü körüne kitaba yöneliyor. Özellikle sınavlara hazırlık kitaplar grubunda, ÖSS’de ve ilköğretimde 6-7-8.ci sınıflarda çoğul sınav sistemine geçildiğinden dolayı bir tedirginlik var. Körü körüne kitap alımına gidiyor. Hangi kitabı alıp hangisini çözeceğini de bilmiyor. Ayrıca dershanelerin de gelecek sene kapanacak olmasından dolayı büyük sıkıntı içindeler.”

Hazırlık gurubunda bu sene zam gelmediğini belirten Fedai Bolat, aksine geçen seneki fiyatlara oranla daha çok iskonto uygulandığını sözlerine ekledi.

İLGİ BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Zambak Yayınları fuar sorumlusu Enes Ergün ise Bursa fuarının her sene daha da büyüyerek geçtiğini belirterek, ilginin beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi. İlkokul öncesi ve sonrası ürünlerle fuara katıldıklarını anlatan Ergün, “Her sene müfredatın değiştiği ve son olarak dershanelerin de kapatılacak olması gelen katılımcıların kafasını karıştırmış durumda. Sanki denizde gidiyor ama nereye gittiklerini bilmiyorlar bir havaları var.” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER PANİK İÇİNDE

İnsanların panik ve bilgisizlik içinde olduklarını anlatan Ergün, şöyle konuştu: “Öğrenciler hangi kitabı alacağını bilmiyor ve panik havası var. Çocuklar sınavı kazanmak istiyorlar ama seneye nasıl bir işlem olacağını bilmiyor. Bunun için de bir panik havası var. Neyin nasıl olacağı konusunda çocuklar bir kısır döngü içinde. Ayrıca kimse de dershanenin kapatılması ya da dershanesiz bir yaşamı istemiyor. Çünkü şu anki durumda çocuklar buna hazır değil.”

Final Yayıncılıktan Murat Nazlı da fuarın geçen seneye göre daha iyi olduğunu belirterek, “Özellikle soru bankaları çok satılıyor. Fiyatlarda da yüzde 30 indirim yapıyoruz. Kitaplar ise genelde 15 liradan başlayıp 30 liraya kadar çıkıyor.” ifadesini kullandı.
Dershane konusunun insanların kafasını karıştırdığını anlatan Nazlı, özellikle dershanelerin kapanacak olması ve sınav sistemlerinde ki değişimlerin kitaba ilgiyi daha da artırabileceğini söyledi.

Sözün Özü Yayınlarından Kamuran Çalışkan ise bu fuarda halkın ciddi manada kitaba yöneldiğini vurgularken, “Öğrenciler sınav kitaplarına büyük ilgi duyuyor. Açıkları ve eksikleri var. Bunu da yardımcı kaynakla gidermek istiyorlar. Bu nedenle kitap fuarına yardımcı ders kitaplarına ilgi yoğun. Kültür kitapları yanında ders kitaplarına da büyük ilgi var.” dedi.

Dershanelerin kapanması ve sistem değişiklerinin öğrenciler üzerinde yardımcı kaynaklara ilgiyi artıracağının altını çizen Çalışkan, “Eğer dershaneler kapatılırsa her öğrencinin özel ders alma ihtimali olmadığından dolayı yardımcı kaynaklara ilgi daha da artacaktır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar