Dershanede siyaset sorgulaması

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki özel okul ve dershanelerdeki denetim ve sorgulama uygulaması Şırnak’ın Cizre ilçesinde hizmet veren Fem Dershanesi’nde hayata geçirildi.

Google Haberlere Abone ol
Dershanede siyaset sorgulaması

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki özel okul ve dershanelerdeki denetim ve sorgulama uygulaması Şırnak’ın Cizre ilçesinde hizmet veren Fem Dershanesi’nde hayata geçirildi.
28 Şubat uygulamalarına benzeyen denetimde Sorgu odasında öğrencilerden yazılı form doldurmalarını isteyen müfettişler, öğrencilere konuşulanları da kimseye söylememesi uyarısında bulundu.

Şırnak il merkezinden gelen iki müfettiş, dershaneden bütün öğrencilerin sınıf ve öğrencilerin bilgilerini istedi. Dershane yönetiminden listeleri alan müfettişler, rastgele birçok öğrenci seçti. Seçilen öğrenciler ayrı bir odaya alınarak sorgulamaya başlandı. Görüşmede öğrencilere bir form dağıtan müfettişler, öğrencilerden bu formu doldurmalarını isteyip odada görüştükleri konuları kimseye söylememelerini istedi. Öğrencileri 3 gruba ayıran müfettişler, ilköğretim, lise ve mezun öğrencileri ayrı ayrı sorguya alması dikkat çekti. Müfettişler verdikleri formda sorgulananların tüm kişisel bilgilerini yazmalarını istedi. İfadeler tutanak haline getirilip imzalatıldı. 11-15 yaş arası çocuklara ‘Öğretmenleriniz, devlet büyükleri aleyhinde konuşuyor mu?’ şeklinde sorular yöneltilirken ‘velinize söylemeyin’ uyarısı yapıldı.

Sorgu odasına alınan öğrenciler, böyle bir uygulamanın yanlış olduğunu söyledi. İçeride dershane de siyaset yapılıp yapılmadığı soruları sorulduğunu söyleyen öğrenciler, ygs sınavına yakın bir tarihte bunu yapmalarını kötü olduğunu ifade etti. Kendilerini tanık sıfatıyla kendilerinden formu doldurmalarını istediklerini dile getiren öğrenciler, böyle abar topar getirip bir odaya tıkayıp sorguya almalarını anlamadıklarını söyledi.

Birçok ilde olduğu gibi Cizre’de de öğrencilere şu sorular soruldu:
1- Siyasi propaganda yapıldığına tanık oldunuz mu?
2- Yapılan konuşmalarda “Devlet erkânına yönelik olarak iftira, kin ve nefret uyandırıcı ifadelerin kullanıldığına tanık oldunuzmu?
3- Siyasal tercihi farklı olan öğrencilerin dershane/yurdunuzdan atıldığına tanık oldunuz mu?
4- Velilerimize yönelik siyasî amaçlı toplantılar yoluyla siyasî propaganda yapıldığına tanık oldunuz mu?
5- Veli toplantılarında devlet büyüklerini zan altında bırakacak ifadelerin kullanıldığına tanık oldunuz mu? CİHAN

Yorumlar