Dershanecilerin dilekçesi Anayasa Mahkemesi’nde kabul edildi

Kırıkkale Maltepe Dershaneleri tarafından dershanelerin kapatılmaması için bireysel başvuru dilekçesi Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dilekçeyi veren yönetim ve öğretmenler, Türk adaletine sonuna kadar güvendiklerini söyledi. Kapatma...

Google Haberlere Abone ol
Dershanecilerin dilekçesi Anayasa Mahkemesi’nde kabul edildi

Kırıkkale Maltepe Dershaneleri tarafından dershanelerin kapatılmaması için bireysel başvuru dilekçesi Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dilekçeyi veren yönetim ve öğretmenler, Türk adaletine sonuna kadar güvendiklerini söyledi.

Kapatma kanunun Anayasa'nın 48. Maddesi'ndeki 'Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.' hükmü gereğince Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Kırıkkale Maltepe Dershaneleri Genel Müdürü Bayram Günsili, hükümetin dershanelerin kapatılmasına yönelik almış olduğu kararın yaklaşık 70 bin insanı işsiz ve bir o kadar da aileyi mağdur edeceğini söyledi.

Türkiye’de atanamayan çok sayıda öğretmen varken, yeni işsizler ordusu oluşacağını belirten Günsili, "Tabi işin eğitim boyutu daha önemli, dershaneler eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan en temel unsurlardan biri olduğu aşikar. Büyük şehirlerde insanlar çocukları için çok yüksek meblağlar ödeyerek özel okula gönderiyor veya tüm dersler için özel öğretmen tutarak sınavlarda başarılı olmalarını sağlıyorlar. Kırıkkale’de öğrencilerimizin böyle imkanı olmadığına göre hani fırsat eşitliği. Tabi dershaneler bedava eğitim vermiyor ama özel öğretmen tutmaktan ve özel okul ücretlerinden çok daha uygun fiyatlarla gençlerimizi sınavlara hazırlıyor. Dershaneler kapatılırsa zengin, çocuğuna paranın gücüyle her türlü eğitimi aldıracak ve bizler gibi orta gelir grubu ve alt tabakanın çocukları ise taşeronluk sistemi içinde köleliğe mahkum olacaktır. Bundan dolayıdır ki bu kanun maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurum kabul edildi. Eğer Anayasa Mahkemesi gerekli cevap alınmazsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağım." dedi.

"ÖĞRETMEN VE ÇALIŞANLAR PERİŞAN OLACAK"

Günsili, "Dershaneler kapanırsa, 50 bin öğretmen 20 bin çalışan işsiz kalacak. Bu öğretmenlerin ve çalışanların kıdem tazminatlarını devlet üstlenmek zorunda kalacak. Sadece 5 yılı dolduran dershane öğretmenlerinin MEB’e kaydırılacak olması beraberinde yeni sorunlar doğuracak. Nitekim dershanede çalışan yaklaşık 60 bin öğretmenin 14 bin 400’ü 5 yılın altı süredir dershanede öğretmen olarak görev yapıyor. Öte yandan 18 bin 240 öğretmen de pedagojik formasyonu olmadan çalışıyor. Bu durumda 60 bin öğretmenden yaklaşık yarısının MEB’de çalışma imkanı bulunmuyor. Bu öğretmenler ne yapacak? İşsiz kalacak bu öğretmenler elektrik, su, telefon, kredi kartı ve kredi borcu gibi harcamalarını nasıl karşılayacak?" diye konuştu.

Günsili, "Dershane sahiplerinin yaptığı kira kontratları 5-10 yıllık. Dershaneler kapanırsa bu farkı devlet mi ödemek zorunda kalacak. Birçok dershane sahibi kullandıkları binaları derslik haline getirmek için tadilat yaptı. Yapılan kira kontratlarında dershane sahipleri açısından kontratın feshi halinde tadilat yapılan binaların tekrar eski haline getirmesi koşulu bulunuyor. Bu durumda dershane sahiplerine yapacakları tadilat giderini kim ödeyecek? Dershane sahiplerinin yatırım amacıyla bankalardan almış oldukları banka kredileri başka sorunları beraberinde getirecek." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar